A fokhagymás pirítós minden nemzet konyhájának az alapköve

Ács Bori 2019. július 28.

Az egész technika egy elképesztően varázslatos dolog: a megpirított kenyér durva, sörtés felülete mintegy reszelőként funkcionálva saját magába dörzsöli a fokhagymagerezdet. Gyerekkori emlék, spórolós kaja vagy egy egyszerű dolog sznob csomagolásban? Esetleg mind egyszerre?

Sokaknak nagymamáknál töltött reggeliket és gyerekkori emlékeket idéz, én viszont felnőttként ettem életemben először fokhagymás pirítóst, mikor nápolyi fiúk tanítottak meg bruschettát készíteni.

A fokhagyma hatására a pirítós metamorfózison megy keresztül, csípős, illatos lesz, minél forróbb állapotában végezzük a dörzsölő műveletet, annál inkább. Mivel ez nekem kimaradt a gyerekkoromból, sokáig azt gondoltam, hogy egy különleges olasz receptet tanultam, míg körbe nem röhögött mindenki, akinek meséltem róla. Hiszen a fokhagymás pirítós mindenki más számára körülbelül olyan alap, mint a zsíros deszka. 

Menő előétel

A bruschetta tulajdonképpen egy fokhagymás pirítós, amit olívaolajjal csepegtetnek meg. A paradicsom és a bazsalikom már csak extra feltét, lehet ugyanez gomba, sajt, rukkola vagy akár articsóka is. Míg nálunk a száraz kenyér cifrázása, az újrafelhasználás szomorú elfedése, ami tea mellé passzol hideg reggeleken, addig az olaszoknál iszonyúan menő előétel, de valamilyen formában sok más konyhában is feltűnik, alapvetés, sőt, sokkal nagyobb presztízzsel bír, mint nálunk. 

fokhagymas-piritos_1.jpg

A francia fokhagymás kenyér

A műfaj legvadabb verziója a franciák fokhagymás kenyere, ami a másnapos, enyhén száraz bagett felhasználásának legcsodálatosabb módja. A fokhagyma itt nem közvetlenül a kenyérbe dörzsölődik, hanem vajba kell belekeverni, aztán ezt a bevagdosott bagettbe kenegetni, végül forró sütőbe dugni néhány percre, míg a vaj a fokhagymával együtt a kenyérbe nem olvad. Nagyon komoly, magas szintű élvezet, és olyan tömény mind ízben, mind zsírtartalomban, hogy nem nagyon kell mellé más.

A spanyol paradicsomos

A katalán kenyér az olasz hanyag változata, ahol a fokhagymás pirítóson nem kockákban ül a paradicsom, hanem azt is egyenesen a kenyérbe dörzsölik. Ehhez persze a legfinomabb, legpuhább, leghúsosabb érett paradicsom szükséges, csak azzal működik, de úgy az egyik legjobb dolog. 

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3514907668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása