Igyál vizet, hajtsd a hideg levegőt két tenyérrel a szád irányába vagy ugrálj fél lábon és káromkodj jó hangosan. Melyik válik be, ha éppen túlvállaltad a csiliszószt? Valószínűleg egyik sem.
Ahogy öregszem, egyre jobban és jobban szeretem a csípőset, ezért egyre bátrabb adagokat és szinteket vagyok képes bevállalni belőle. Ez pedig egyáltalán nem jelenti azt, hogy jól bírnám, így mókás tüneteket vagyok képes produkálni egy-egy meggondolatlan harapás után.
A hideg víz nem jó
Az égő érzésről a tűzre asszociálunk, így logikusnak tűnik, hogy vízzel oltsuk lángoló nyelvünk kínjait. A kapszaicin, a kémiai anyag, ami a csiliben és más csípős, fűszeres ételben található és a lángoló érzést okozza, a fájdalom receptorokkal lép kapcsolatba a szájban. Így az agy azt az üzenetet kapja, hogy valami fáj vagy ég, nem csoda, ha így is érezzük. Sokan éppen ezért szeretjük a csípőset: a fájdalomérzetet ugyanis a test adrenalin lökettel igyekszik kompenzálni, ami pedig jó érzéseket kelt.
A kapszaicin viszont taszítja a vizet, így az agyunkat becsaphatjuk a hideg érzettel és csökkenthetjük a lángolás agyi vonatkozásait, de a szánkban egyenletesen szétoszlatjuk a tüzet okozó anyagokat, amik így újralángolhatnak.
Tejtermékek
Olyan alapanyag kell, ami nem taszítja, hanem megköti a kapszaicint, ezek pedig a tejtermékek. A tej, mint csillapító szer tehát nem legenda, de még jobban működik a joghurt és a tejföl, különösen azért, mert csípős ételek után elképesztően fura dolog tejet inni.
A joghurt olyan, mintha védő réteggel vonná be a szánkat belülről, csillapítja a fájdalmat, és a csípős kémiai anyagokat is magába szívja. Remek hír, hogy ugyanilyen jól működik a fagylalt is, ezért kívánjuk annyira egy nagy adag hiper csípős Tikka Masala után a jégkrémet.
Keményítő és cukor
A legnagyobb győztesek több teszt szerint is a keményítőt és/vagy cukrot tartalmazó ételek. A Bon Appetit szerint a rizs a legjobb fájdalomcsillapító ebben az esetben, de többen javasolják a cukrot magában, a mézet vagy egyszerűen a kenyeret.
Furcsa megoldások
Szokatlan megoldások, de sokan esküsznek rájuk.
- Citrom vagy lime - Hasonló módon gyógyít, mint a tejtermékek, ráadásul enyhe hűtő hatása is van.
- Mogyoróvaj - Egy kanál mogyoróvaj a léleknek is nagyon jót tesz, de mivel szinte tömény zsírból áll, a már említett olajszerűsége miatt a kapszaicint is magával viszi, és ápolja a száj fájó hártyáját.
- Egy kanál kristálycukor - Szintén jól működő megoldás, de elképesztően bizarr dolog magában cukrot enni ebéd után.