Megoldások, ha lángol az arcod a csípőstől - A hideg víz egyenesen rossz ötlet

Ács Bori 2019. szeptember 3.

Igyál vizet, hajtsd a hideg levegőt két tenyérrel a szád irányába vagy ugrálj fél lábon és káromkodj jó hangosan. Melyik válik be, ha éppen túlvállaltad a csiliszószt? Valószínűleg egyik sem.

Ahogy öregszem, egyre jobban és jobban szeretem a csípőset, ezért egyre bátrabb adagokat és szinteket vagyok képes bevállalni belőle. Ez pedig egyáltalán nem jelenti azt, hogy jól bírnám, így mókás tüneteket vagyok képes produkálni egy-egy meggondolatlan harapás után. 

A hideg víz nem jó

Az égő érzésről a tűzre asszociálunk, így logikusnak tűnik, hogy vízzel oltsuk lángoló nyelvünk kínjait. A kapszaicin, a kémiai anyag, ami a csiliben és más csípős, fűszeres ételben található és a lángoló érzést okozza, a fájdalom receptorokkal lép kapcsolatba a szájban. Így az agy azt az üzenetet kapja, hogy valami fáj vagy ég, nem csoda, ha így is érezzük. Sokan éppen ezért szeretjük a csípőset: a fájdalomérzetet ugyanis a test adrenalin lökettel igyekszik kompenzálni, ami pedig jó érzéseket kelt. 

A kapszaicin viszont taszítja a vizet, így az agyunkat becsaphatjuk a hideg érzettel és csökkenthetjük a lángolás agyi vonatkozásait, de a szánkban egyenletesen szétoszlatjuk a tüzet okozó anyagokat, amik így újralángolhatnak. 

csi_po_s_1.jpg

Tejtermékek

Olyan alapanyag kell, ami nem taszítja, hanem megköti a kapszaicint, ezek pedig a tejtermékek. A tej, mint csillapító szer tehát nem legenda, de még jobban működik a joghurt és a tejföl, különösen azért, mert csípős ételek után elképesztően fura dolog tejet inni.

A joghurt olyan, mintha védő réteggel vonná be a szánkat belülről, csillapítja a fájdalmat, és a csípős kémiai anyagokat is magába szívja. Remek hír, hogy ugyanilyen jól működik a fagylalt is, ezért kívánjuk annyira egy nagy adag hiper csípős Tikka Masala után a jégkrémet.

Keményítő és cukor

A legnagyobb győztesek több teszt szerint is a keményítőt és/vagy cukrot tartalmazó ételek. A Bon Appetit szerint a rizs a legjobb fájdalomcsillapító ebben az esetben, de többen javasolják a cukrot magában, a mézet vagy egyszerűen a kenyeret. 

Furcsa megoldások

Szokatlan megoldások, de sokan esküsznek rájuk. 

  • Citrom vagy lime - Hasonló módon gyógyít, mint a tejtermékek, ráadásul enyhe hűtő hatása is van.
  • Mogyoróvaj - Egy kanál mogyoróvaj a léleknek is nagyon jót tesz, de mivel szinte tömény zsírból áll, a már említett olajszerűsége miatt a kapszaicint is magával viszi, és ápolja a száj fájó hártyáját.
  • Egy kanál kristálycukor - Szintén jól működő megoldás, de elképesztően bizarr dolog magában cukrot enni ebéd után.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1415030756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása