Milyen színű a konyhád? Nem mindegy az étvágy szempontjából

Sági Zsófia 2019. augusztus 30.

Sokan nem gondolnak bele, hogy a színeknek mekkora erejük van: egy-egy szín hatalmas hatást gyakorolhat ránk a tudtunkon kívül. Így van ez az étvágygerjesztő színekkel is - na, de melyek azok, amelyekre elég ránézni és már korog a gyomrunk? 

Két oldalról lehet megközelíteni a szín kiválasztásának kérdését - az a célunk, hogy meghozza a mi és a vendégeink étvágyát vagy ellenkezőleg, éppen az, hogy ne legyünk mindig annyira éhesek? Először ezt mérlegeljük, de ne felejtsük el, hogy a konyhafal színét nem cserélgetjük olyan gyakran, mint a diétánkat.

Én mindenképpen az étvágygerjesztő színek mellett teszem le a voksom, ha a konyháról van szó. Egyrészt azért, mert ezek a színek amúgy is sokkal kellemesebb, melegebb árnyalatok - ahogyan azt mindjárt látni fogjátok -, másrészt azért, mert ha már azzal a céllal megyek a konyhába, hogy enni fogok, akkor nem hiszem, hogy megállít a bútorlap színe. Azonban a többi szobában nem feltétlenül van szükség az étvágynövelő színekre, illetve befesthetjük a falat valamilyen semleges árnyalatra is, a kiegészítők színét pedig a célunk szerint tudjuk variálni.

Étvágycsökkentő színek

Jill Morton színprofesszor szerint a hideg és sötét színek, mint a kék, a lila és a fekete, nem kívánatosak, ezek a színek elveszik az ember étvágyát - de nemcsak akkor, ha magának az ételnek van ilyen színe, hanem akkor is, ha a környezetnek. Ha belegondolok, mindig is ódzkodtam az ilyen színű ételektől: a Hupikék Törpikék rikítókék fagyija a rémálmom volt kiskoromban, de a nemrég bejött trend, a fekete fagyi sem hozta meg az étvágyamat. Az összes szín közül a kéket tartják a legkevésbé étvágygerjesztő színnek, olyannyira, hogy akár még egy tányérszett vagy egy kék izzó is befolyásolhatja az étvágyat. Viszont fogyókúra alatt jó megoldás lehet, elég beszerezni egy kék terítőt vagy pár tányért. 

kekkonyha.jpg

Étvágynövelő színek

A meleg színek serkentik szervezetünk működését, sokkal bizalomgerjesztőbbek, jobban érezzük magunkat, ha ilyen színekkel vagyunk körülvéve. Mind közül a piros szín a legjobb étvágygerjesztő: boldogságot, energiát sugároz és evésre ösztönöz. Fiziológiai hatása is van, emeli a vérnyomást és a légzésszámot, talán ezért lett a szerelem színe is. Nem véletlen, hogy az élelmiszeripar is előszeretettel használja az étvágy fokozására, illetve sok étteremben ilyen színűek a berendezések és a bútorok is.

Legalább ekkora hatása van a narancssárgának és a citromsárgának is: ezek az élénk színek az élvezetekre és az örömökre buzdítanak, a narancssárga stimulálja az agyat, a kényelem színe, ezért a jóllakottság érzése kötődik hozzá. A rózsaszín is magas energiaszinttel bír, az élénk, erős változata a vérnyomást és a pulzust is növeli. A rózsaszínt a legtöbben az édességekhez kötik, ezért ez a szín a cukor utáni vágyat serkenti, úgyhogy nem feltétlenül van szükségünk rá a konyhában.

sargakonyha.jpg

A zöld a frissesség, az egészséges ételek színe, ezért kiegyensúlyozott étkezésre sarkall, a zöld környezetben élők kevésbé panaszkodnak hasfájásra. Nyugtató hatású, a harmónia érzését adja, úgyhogy nem csak a konyhában jó választás. 

Semleges színek

A barnáról megoszlanak a vélemények: egyes besorolások alapján az étvágycsökkentő színek közé tartozik, mert az égett, túlsült ételekre emlékeztet. Szerintem ez csak egy teljesen barna konyha esetében van így, kiegészítőként, asztal, szék, faberakás formájában melegséget és természetességet sugall. 

A szürkét is a semleges színek közé sorolják, de a barnához hasonlóan nagy mértékben ez sem való a konyhába, csak kiegészítőként javasolnám. Mindenképpen valamilyen élénk színnel párosítsuk. 

semlegeskonyha.jpg

A fehér a semleges színek között is a legsemlegesebb, előszeretettel használják konyhában, egyik irányba sem billenti a mérleget. Viszont, ha nem szeretnénk túl steril konyhát, akkor érdemes valamilyen meleg színű kiegészítővel feldobni, a piros, a zöld, a sárga mind szuperül illik hozzá.  

Fotók: Getty Images 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6314568290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása