Itt az ősz, mit érdemes majd kóstolni a Borfesztiválon?

Kodela Mia 2019. szeptember 2.

Itt az ősz, az iskolakezdés, és vele együtt a legnagyobb boros ünnep, a Budapest Borfesztivál is megnyitja kapuit. A szeptember 5-8-ig tartó rendezvény ismét a Budai Várban nyitja az őszi boros szezont. A fesztivál kiemelt témája az egri borvidék lesz.

borkostolas_ok.jpg

A Budapest Borfesztiválon magyar és külföldi pincészetek, gasztronómiai kiállítók, koncertek, szakmai és kulturális programok várják a látogatókat. Ahhoz hogy ne vesszünk el a különféle pincészetek gazdag kínálatában, adunk néhány tippet, hogy a négy nap alatt miket érdemes mindenképpen megkóstolni. 

eger.jpg

Eger

A fesztivál kiemelt borvidékének adottságai egyaránt kedveznek a fehér és a kék szőlőknek, ezért a régióban régi hagyományra tekint vissza a házasítások készítése. Nincs olyan pincészet, akinél ne lehetne egri bikavért és annak fehér párját, az egri csillagot kérni. A fehér és a vörös cuvée-k között a könnyed, jó ivású, igazi szomjoltóktól kezdve a többéves érlelést kapott komoly, elegáns tételekig mindenki megtalálja az ízlésének valót.

tokaj_furmint_photo.jpg  

Tokaj

Magyarország legrégebbi történelmi borvidéke Tokaj, ami speciális talaj- és klimatikus adottságokkal rendelkezik. A borvidéket az éghajlati, fekvési, fajta- vagy talajadottságok mellett a borászok tapasztalata teszi igazán egyedivé. A kétezres évek elején indult „dry” forradalomnak köszönhetően ma már fantasztikus száraz furmintokat, hárslevelűket és ezek házasításait kóstolhatunk itt.  A több évig érlelt furmintokért érdemes felkeresni a Zsirai Pincészetet, de érdemes egy virágos, könnyed hárs kóstolásával indítani mondjuk a Gróf Degenfeld Szőlőbirtoktól.  A fesztiválon természetesen a hagyományos tokaji fajtákat, így a szamorodnit is élvezhetjük.


villany_furmint_photo.jpg

Villány

Magyarország legdélebbi, már-már szubmediterrán borvidékét a Villány és Siklós környéki dombokon mintegy 2000 hektár szőlőültetvény borítja. A borvidék úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében a rendszerváltozás után, elég csak Gere Attilára, Bock Józsefre, Tiffán Edére gondolni. A kiállítók között találjuk még például a Heumann, a Malatinszky, az Ebner és a Sauska pincészeteket is, akiknél szintén érdemes lesz kóstolni. A bordeaux-i szőlőfajtákból és kékfrankosból, syrah-ból, pinot noirból komoly és a meleg termőhelyre jellemző karakterű borok készülnek, így ez a borvidék a vörösborkedvelők egyik Mekkája a borvidék. A Borfesztiválon érdemes ezek mellett a nagytestű borok mellett a Villányi franc palackjait is keresni. A cabernet franc világfajtaként önállóan ritkán jelenik meg, ezért is különleges, hogy a Villányi borvidéken három minőségi kategóriában is megtalálható mint a borvidék kiemelt terméke. Aki pedig inkább a könnyedebb, vörös bisztróborok híve, annak ott a közösségi borok standján a RedY.  

somlo_kreinbacher.jpg

Nagy-Somlói

Magyarország legkisebb vulkanikus borvidéke. A története 4-5 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor a felszínre tört láva megszilárdult bazalttömege fokozatosan kiemelkedett az egykori beltenger kiszáradt medréből. A római kortól lakott, híres szőlőtermesztő hely. Az első tőkéket is valószínűleg a rómaiak telepítették, a magyar államalapítás után királyi birtok is volt. Nagyon szeles vidék, emiatt mérsékelten meleg, bár napfényben gazdag. Egyetlen borvidékünk, ahol a hegy északi oldalán is folyik szőlőtermesztés. A kínálatból érdemes megkóstolni a juhfarkot, amely jellegzetes, szikár stílusával, ásványos karakterével különleges borélményt nyújt. A Kolonics és a Tornai pincészeteknél biztosan találunk majd pár izgalmas évjáratot belőle. A számos magyar és külföldi elismeréssel jutalmazott elegáns Kreinbacher-pezsgők is ebből a régióból származnak.  

Fotó: Furmint Fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8915028066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása