Maradékból új fogás: főtt leveszöldségből selymes és lágy krémleves

Sági Zsófia 2019. augusztus 31.

Ez a recept egy véletlen folytán született - szerettem volna egy vitaminbomba levest készíteni, de annyira túlzásba estem a zöldségek mennyiségét illetően, hogy a lé elfogyott, a zöldségek megmaradtak. 

Mégis mit csináljon az ember, ha egy nagy adag, ínycsiklandozó főtt leveszöldsége maradt, de nincsen vagy alig van már lé hozzá? Kidobni semmiképpen sem akartam őket. Eljátszottam a gondolattal, hogy pitébe vagy leveles tésztába csomagolom őket, mivel azonban még mindig forró leves után ácsingóztam, egy krémleves mellett döntöttem.

zoldsegkremleves_1.jpg

Bármilyen maradék zöldségből

Nekem körülbelül 3 darab összeszelt sárgarépám, 2 darab fehérrépám és egy karalábém maradt, így ezekből állt össze az új levesem, de bármilyen megmaradt zöldséget használhattok, kevesebbet, többet is belőle. Nekünk párommal annyira ízlett a végeredmény, hogy egészen biztosan nem csak akkor fogjuk elkészíteni a levest, amikor maradékok vannak.

Alaplé és tejszín

A receptben a maradék leveszöldségem mennyiségéhez adom meg az alaplé és a tejszín arányát, de mindenki annyi zöldséget használjon, amennyije megmaradt. Igazából nincs olyan pontja a receptnek, amin el lehet bukni, csak az arányokra kell odafigyelni. Ha maradt egy kis levesünk is a zöldségrengeteg mellett, akkor azzal plusz annyi vízzel öntsük fel a főtt zöldségeket, amennyi éppen ellepi őket. Ha egy csepp levesünk sem maradt, akkor a fagyasztóban elfekvő vagy leveskockából készülő alaplével öntsük fel.

Fotó: Sági Zsófia/SóBors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4214585706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása