Imádom, amikor beleharapok egy érett őszibarackba és a leve lecsurog a karomon. Régen mindig fürdőruhában ettem, hogy le ne csepegtessem a ruhámat.
Bár az őszibarack láttán nem az az első gondolatunk, hogy milyen finom lekvár készülhet belőle, mégis érdemes egy pár üveggel eltenni belőle. A polcon sorakozó sárgabaracklekvárok mellé tökéletesen elfér az őszi is, és az elkészítése is nagyon egyszerű.
Az ízét a vanília hozza ki, szuperül passzol hozzá. A lekvárt érdemes a hagyományos, fehér húsú, úgynevezett Mariska fajtából készíteni. Vásároljunk a puhább szemekből, de otthon igyekezzünk azonnal feldolgozni.
Lényeges, hogy meg kell pucolni
A barack másik sarkalatos pontja a szőre. A szabadságom alatt szembesültem azzal, hogy az egyik kolléganőmnek "szőrfóbiája" van, egészen pontosan a barackokon nem szereti a kis puha szőröket, így csak nektarint eszik. Szerencsére ebbe a dzsembe nem kerül a szőrből, mert a héjával együtt megszabadulunk tőle.
Fotó: Getty Images