Mindjárt itt a nyár, a forróság. A szezon egyik nagy kedvence a hűsítő, krémes, spanyol zöldségleves, a gazpacho. Bár tipikusan egy nyári ételről van szó, egy kis csavarral könnyedén tavaszias fogás kreálható belőle. Úgyhogy elő a turmixgépeket: Gazpacho con fresas, azaz epres gazpacho. Íme.
Meglepőnek tűnhet ez a párosítás. De szavamra mondom, a sós-ecetes zöldséges íz remekül kiegészül a harsány, édes eperrel. Nincs miért tartani tőle.
Gyorsan megvan
Ráadásul könnyen és gyorsan elkészíthető, ami nagy előny, mondjuk egy fárasztó, szombati piacozás után, mikor jól bevásároltunk és tele a kamra gyönyörű, friss áruval, még sincs kedve az embernek az órákon át tartó főzőcskézéshez, hosszan tartó konyházáshoz.
Ilyenkor a legjobb választás egy jó kis krémleves. A gazpachót még főzi sem kell. Csak egy kis előkészítés szükségeltetik hozzá: zöldségmosás és -darabolás, a többit pedig a turmix elvégzi. Érdemes nagyobb adagot készíteni belőle és jól behűteni.
Laktató leves
A gazpacho egy finom és tartalmas leves. A friss zöldségek - és adott esetben gyümölcs - mellett kenyér is kerül bele, úgyhogy nem kell attól tartani, hogy egy fél órán belül éhesek leszünk utána.
Fotó: Getty Images