Burrata, a sajttal töltött sajt: kedvenc különleges alapanyagaink

Ács Bori 2019. június 7.

A burrata olyan a sajtok között, mintha valaki megvalósította volna azt a kakaós csigát, aminek végig csak tömény és szaftos közepe van. A friss, lágy sajtok sajtja, a sajttal töltött sajt. 

Már egyre több helyen kapni, főleg delikáteszekben és piaci sajtosoknál lehet kifogni, ezért nagyon ajánlom, hogy aki meglátja, csapjon le rá, de azon nyomban, gondolkodás nélkül. Én most a kedvenc piacom kedvenc sajtosánál kaptam, ráadásul magyar burratát - csodálatosan finom. 

Meglepetéscsomag

A burratában az a legjobb, hogy úgy néz ki, mint egy szimpla mozzarella. A külső azonban csak bevonó, egy csomag, amiben egy, még a mozzarellánál is krémesebb belső sajt található. A kontrasztok tökéletes harmóniája érvényesül, ráadásul tudja mindazt, amit a legfinomabb mozzarella: nagyon lágy és nagyon krémes, natúr és tiszta az íze is. Éttermekben főleg előételként szokott szerepelni az étlapon.

A Pugliából származó sajt külseje szilárdabb mozzarella, a belsejét pedig hol tejszínes krémsajttal, hol vajjal, de eredetileg lágy, tejszínes mozzarelladarabokkal töltik meg. Készülhet bármilyen zsíros, teljes tejből, de hagyományosan, csakúgy, mint a mozzarellát, bivalytejből csinálják.

burrata_1_1.jpg

Nagyon friss

Mivel a burrata lényege tényleg a frissesség, az eltarthatósági idő nem vicc, sőt. Akkor a legjobb, ha az elkészítése utáni egy-két napon belül azonnal megesszük, különben az édes-vajas hatás savanykásba csap át, ami óriási kár.

Mivel?

A legjobb, ha nem is cifrázzuk, csak egy kis pirítóssal, esetleg friss paradicsommal esszük meg, esetleg még meg lehet locsolni egy kevés olívaolajjal is. Ugyanakkor bármilyen salátát fel tud dobni, ha úgy adódik. Szokták még sült zöldségek tetejére biggyeszteni, de gyakori kísérője friss fügének, hajszálvékonyra szelt füstölt sonkának vagy bármilyen szezonális gyümölcsnek, például sárgadinnyének vagy baracknak. 

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4814838420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása