Csipetke vagy galuska? Mi a különbség a kettő között?

Szász Eszter 2019. május 16.

A galuska vagy más néven nokedli a magyar konyha egyik legismertebb körete, pörkölthöz, húsokhoz kitűnő, de valamivel nyakon öntve egytálételnek is tökéletes. Ki ne szeretné a tojásos galuskát friss fejes salátával? Na de mi a helyzet a csipetkével?

A galuska és a csipetke között a legnagyobb különbség, hogy a galuska inkább köret, a csipetke pedig levesbetét. A csipetke tésztája keményebb, és nem kiszaggatni, hanem csipkedni kell, száraztésztának is ezt készítik. A nokedli gyorsan készíthető és frissen kifőzve a legjobb. 

Galuska vagy nokedli

A legegyszerűbb alapanyagokból könnyen elkészíthetjük a galuskát, hisz nem kell hozzá más, mint liszt, tojás, só, víz és olaj. Fél kiló liszthez egy vagy két tojást kell adni. A jó galuska titka, hogy csak közvetlenül a szaggatás előtt kell összekeverni a hozzávalókat, és a tésztát nem szabad nagyon kidolgozni, vagyis nem baj, ha nem teljesen homogén a massza. 

Szaggatási kisokos

Galuskát szaggatni nem nagy ördöngösség, de érdemes gyakorolni. A legegyszerűbb nokedliszaggatóval dolgozni, ami tulajdonképpen egy nagy lyukú életlen reszelő. A reszelőre ráteszünk egy adag tésztát, a lobogó sós vizes fazékra helyezzük, majd egy spakli segítségével beleszaggatjuk. Ha nincs nokedliszaggatónk, akkor késsel is dolgozhatunk, csak egy vágódeszka kell hozzá. Egy kisebb adag tésztát a deszkára teszünk, és késsel beleaprítjuk a sós, forrásban lévő vízbe. Igyekezzünk azonos méretű galuskákat szaggatni.

Ahhoz, hogy tökéletes, és ne túlfőtt galuskákat kapjunk, várjuk meg, míg feljönnek a víz tetejére, majd utána még egy percet hagyjuk őket, és egy szűrővel szedjük ki őket. Le is öblíthetjük hideg vízzel. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl. Tálalás előtt tegyük a galuskákat egy olajos vagy zsíros serpenyőbe, hogy ne ragadjanak össze. 

galuska_1.jpg

Csipetke

Mondhatjuk azt is, hogy a csipetke a galuska közeli rokona, amit a magyar konyha elsősorban levesbetétként használ, de paprikás krumpliba is remekül passzol. Egy pillanatra elgondolkoztam azon, hogy mennyire kifejező a magyar nyelv, hisz tökéletesen leírja a készítés módját: a tésztát megfogjuk és belecsipkedjük a levesbe. A készítése roppant egyszerű, egy tojást jól elkeverünk, sózunk, és lisztet adagolunk hozzá.

Amennyit felvesz

Egy tojáshoz nagyjából 10 dekagramm liszttel számoljunk. Akkor jó a tészta, ha kemény, de rugalmas és nem ragad a kezünkhöz. A kemény tésztából kígyóalakzatot sodrunk, és kézzel a forró levesbe csipkedjük. Pár perc alatt megfő, ezért utolsónak főzzük bele ezt a hozzávalót. A nyers csipetkét, ha nem akarjuk azonnal felhasználni, hagyjuk megszáradni, majd vászonzacskóban tegyük mélyhűtőbe, ahol hosszú ideig eláll. 

A külföldi rokonság

A galuskát a szlovák, ukrán, lengyel és román konyha is ismeri, és hasonlóan is készítik. A németek "galuskája" a Spätzle, amelyet szalonnával, reszelt sajttal és hagymával esznek. A Spätzle tésztája lágyabb, mint a nokedlié, több tojás van benne, és inkább tejjel, mint vízzel készítik.

gnocchi_2.jpg
Az olasz gnocchi kinézetre ugyan hasonlít a nokedlire, de a tésztája krumpliból van. Köretként és önmagában, valamilyen - tejszínes vagy paradicsomos - szósszal is fogyasztják. Végül, de nem utolsósorban a szlovákok juhtúrós krumpligaluskájáról se feledkezzünk meg: ők bryndzove haluskynak hívják, nálunk sztrapacska néven ismerik. 

Honnan jött a mondás?

Ismerős a mondás: nyeli, mint kacsa a nokedlit? Régen liszt és víz keverékéből nokedlit főztek a kacsáknak, amit a háziszárnyasok pillanatok alatt elképesztő falánksággal befaltak. Az így hizlalt kacsákat nem kellett naponta megtömni, és ez a módszer is hízott kacsamájat eredményezett. 

Fotók: Getty Images 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4614688098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása