A coca nem más, mint egy tepsis lepény. A Baleár-szigeteken jellemzően minden pékségben kapni ilyet.
Coca sokféleképpen készülhet. Vannak élesztős és élesztőmentes verziók. Van, amelyikbe kerül tojás és van, amelyikbe nem.
Előétel, főétel és desszert is lehet
A szigeteken a mindennapi táplálkozás része a coca. Attól függően pakolják meg különféle feltétekkel, hogy az étkezés mely szakaszában kerül terítékre. A zöldséges coca előételként szolgál, a húsos főételként, ami mellé jellemzően salátát adnak, az édes pedig természetesen desszertként funkcionál.
Én most egy élesztős, tojásmentes verziót hozok. Az alap egy egyszerű kelt tészta. Ez a mennyiség egy nagy vagy két kisebb lepény elkészítéséhez elegendő.
Ízlés szerinti verziók
Kétféle verziót készítettem, mert nálunk a csapat egyik fele húsevő, a másik inkább zöldségbarát. A férjem és a lányom a kolbászos verziót imádják, míg a fiam és én inkább a spenótos, fenyőmagosat.
De természetesen készíthetjük kedvünk szerint bármilyen feltéttel. Olajban eltett kápia paprikával vagy például fokhagymás paradicsommal is nagyon finom.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors