Amikor lüktet a fejünk a hőgutától, még felnőttként is képesek vagyunk megkívánni a strandon nagy tartályokban forgó jégkásákat. Még akkor is, ha tudjuk, hogy semmi más nincs bennük, csak cukor, víz és rengeteg mesterséges színezék.
Érdemes ellenállni a hirtelen jött vágynak és inkább hazamenni, otthon előkapni egy kis gyümölcsöt, jeget, beletenni a turmixgépbe, majd felszürcsölni az egészet. Elmondhatatlan lesz a különbség, ugyanannyira hűs lesz a hatás, csak mellette sokkal finomabb íze lesz, arról nem is beszélve, micsoda öröm minden adag cukor és színezék, amit nem eszünk meg.
Kétféle módja van a jégkása előállításának
A tiszta gyümölcsből készülő jégkásához két út vezet. Az egyik esetben ugyanannyi gyümölcsöt és jeget kell tennünk a turmixgépbe, és addig dolgoztatnunk, míg el nem éri a kívánt állagot. A másik még egyszerűbb, ennél a gyümölcsöt magát kell lefagyasztanunk, és addig turmixolnunk, míg kása nem lesz belőle.
Bármilyen gyümölccsel
A nyári gyümölcsök közül az áfonya, a málna, a szeder, mindenféle dinnye, a barack is szuper hozzá, érdemes velük kísérletezgetni. Nagyon jól mennek melléjük a friss zöldfűszerek, a görögdinnye-menta, málna-bazsalikom kombinációk nagyon izgalmasak. Néhány csepp citromlével lehet ízesíteni a keveréket, és egy kevés cukor is mehet mellé annak, akinek ez így túlságosan egészséges lenne.
Fotók: Ács Bori/Sóbors