Olyasmi az olaszoknál ennek a zöldségreceptnek az esete, mint nálunk a savanyúk és más tartósított zöldségek, lecsók és zakuszkák, de ők nemcsak télen eszik, hanem folyamatosan, és nemcsak savanyú, hanem olajos is.
Toscanában ettünk ilyet hideg húsok mellé, forró, hőgutás estéken, amikor tényleg semmilyen vágyat nem éreztünk a meleg ételek iránt.
Erősebben fűszerezzünk
Nem csak cukkinit, padlizsánt és paprikát is eltesznek ezzel a módszerrel, mindegyik nagyon jó, de talán cukkiniből a legkevésbé ismert itthon. Mivel a cukkininek nagyon enyhe, lágy alapíze van, nem árt erősebben fűszerezni.
Mivel ízesítsük?
Nagyon sokféle íz megy jól hozzá: a friss zöldek közül a kapor, a menta, a bazsalikom is jól működik vele, de mehet bele tarka bors, koriander, sőt, enyhébben csípős csilikkel is igazán finom lesz.
A lényeg, hogy roppanós maradjon
A cukkinit egyetlen módon lehet elrontani: ha megpuhul. Éppen ezért fontos, hogy minél frissebb és apróbb példányokkal induljunk neki a feladatnak. A nagyobbak puhábbak és vizesebbek, nem lesz jó állaguk rövid hőkezelés után sem. Lehet őket hosszúkás, vékony szeletekben, de harmonikásra hajtogatva is eltenni, esetleg hasábokra vágva, kinek melyik verzió tetszik jobban.
Fotók: Ács Bori/Sóbors