A focaccia nagy kedvencem, az egyik legfinomabb kelt tészta, amit még nyújtani sem kell. Nem vagyok nagy dagasztós, nyújtogatós, szaggatós típus, úgyhogy ez az én receptem.
A kelt tésztával ugyanis szinte semmi dolgunk nincsen, csak várnunk kell rá, míg duplájára nő. A legszebb az egészben, hogy utána sem kell előkapni a nyújtódeszkát és -fát, hanem egyszerűen csak bele kell nyomkodni a tésztát a tepsibe.
A két főszereplő: olívaolaj és méz
A focaccia tésztájából nem hiányozhat az olívaolaj és a méz, ettől az íze és az állaga is különlegesen finom lesz: omlós, puha, éppen csak enyhén édeskés lesz. Bár önmagában szendvicsalapnak is tökéletes, ez most egy minden jóval felturbózott verzió: szárított paradicsom, olívabogyó és feta sajt színesíti.
Szárított paradicsomot készíthetünk házilag is, olívabogyóból használhatunk feketét és zöldet is, sajtból pedig igazi fetát, de krémfehérsajtot is. A hagymaimádók ne feledkezzenek meg egy kis lilahagymáról és fokhagymáról sem, utóbbit érdemes serpenyőben barnára pirítani, és úgy dobálni a tésztába.
Fotó: Getty Images