Főzzünk egres lekvárt: az édes-savanykás bogyó igazi különlegesség

Szász Eszter 2019. június 28.

Ha gyerekkoromban nem nyaraltam volna falun, lehet, hogy nem is tudnám, milyen gyümölcs az egres, más néven piszke. 

A nyaralónk egy Nógrád megyei falucskában volt, ahol a szomszédban rengeteg zöldség és gyümölcs termett. Gyakorlatilag mindent megtermeltek, amire szükségük volt. A kert végében, mint egy mostohagyerek, állt pár szúrós bokor, amin zöldes-sárgás bogyók függtek. A szomszéd néni piszkének hívta. Amikor megkóstoltam, először meg kellett szoknom a savanykás-édes ízt.

egreslekvar.jpg

A szomszéd néni nem hagyta veszni a termést, lekvárt csinált belőle. Az egreslekvárt nagyon könnyű elkészíteni, és nemcsak kenyéren vagy kalácson, hanem húsok mellé is kiválóan illik. 

Kismértékben gyógyszer

Az egres áprilisban virágzik, de a termését nyáron hozza. Ez 8-15 milliméter hosszú, gömbölyű vagy ovális, lédús álbogyó, felülete lehet csupasz vagy szőrös, belsejében sok-sok feketés maggal. Mértékkel fogyasszuk, mert nagyobb mennyiségben hashajtó hatású, de kismértékben szuper A-, B1- és C-vitamin-forrás.

 

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8314903242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása