Nem csak érzékenység végett érdemes glutén és tejmentes süteményeket kipróbálni, készíteni. Az alternatív alapanyagok egy sajátos világában új ízeket és textúrákat fedezhetünk fel. Ez finom kis citromos-mákos süti remek kísérő kávé mellé.
Mostanában gyakran készítek - mondjuk úgy - mentes sütemények. Vagyis részben menteseket, mert az édesítés terén nem nagyon variálok, juhar -, datolya-, vagy rizsszirupot használok legszívesebben.
Az igazi változás mindenekelőtt a tejtermékeket érinti - laktózérzékenységem miatt - újabban pedig a liszteket tekintve kísérletezek. A citromos mákos süti mindig is nagy kedvencem volt. Anyukám egyik jól bevált hagyományos receptje mentén haladva kezdtem bele az alkotásba.
Kell egy jó recept
A végeredmény katasztrofális lett. Ez el is vette a kedvem a sütemények glutén- és tejmentesítésétől, mígnem rábukkantam egy szuper kipróbált receptre, ami láss csodát pont az volt, amit kerestem. Vajpuha mákos citromos süti glutén- és tejmentesen.
Elkészítettem és csodálatos lett. Nagy volt az öröm, így most ezt hozom és ajánlom mindenkinek, aki hasonló cipőben jár, azaz valamilyen érzékenységben szenved vagy éppen csak szívesen próbál ki új és izgalmas alapanyagokat.
Fotó:Getty Images