A kapor sokkal több, mint a tök kísérője - 5 új ötletünk van, mihez kezdj vele

Ács Bori 2019. június 9.

A kapor egy csodálatos fűszer, ha jól használjuk és megadjuk neki a kellő bánásmódot, rengeteg alapanyagot, fogást képes elképesztő magasságokba emelni. Bár nálunk jól ismert, megszokott alapanyag, mégis csak szigorú keretek közé szorítva alkalmazzuk, ezért most megnéztük, hogyan használják mások.

Tökfőzelékhez, palócleveshez kötelező, kovászos uborkába elengedhetetlen, még a kapros-túrós pite is viszonylag megszokott, szeretett recept, de itt megáll, vége, nincs tovább. Kár érte, mert a skandináv, a lengyel, az orosz és az ukrán konyhában is sokféleképpen használják, ezeket a módszereket pedig érdemes megismerni és alkalmazni, mert míg friss korianderért a lábunkat is le kell járni néha, addig kapor mindenütt kapható.

Aki nem szereti

Ha valamiért megosztó lehet ez a fűszer, az nyilvánvalóan az állaga: a kapor kemény, szúrósan szálas tud lenni, ha nem vágjuk nagyon-nagyon apróra. Egy jó éles késsel ez sima ügy, de egy jobb konyhai olló is csodákra képes ebben a kérdésben. 

Cékla

A szláv konyhákban a cékla nagyon gyakran jár együtt a kaporral, és ez nem véletlen. A céklát télen sülve, tavasszal inkább nyersen, lereszelve szeretjük a legjobban, de az biztos, hogy egy nagy adag kapor minden formában jól megy hozzá. Mivel ez a zöldfűszer a hőkezelést is egész jól viseli, levesekbe is mehet, például ebbe a lengyel céklalevesbe.

kapor_1.jpg

Répa

Az édes, már-már túlságosan is édes répát üdítően dobja fel ez a friss zöld, különösen, ha megy még mellé valamilyen savanykás íz, például citrom vagy ecet. Sült répához, nyers salátába vagy akár egy krémleveshez, sőt, főzelékbe is szuper.

Hal

Nagyon sok halételbe, de különösen a klasszikus gravlaxba, a legszebb, préselt, pácolt lazacba kötelező adalék egy jó adag kapor, de más nyers halételek mellé is gyakran teszik. Sokan készítenek belőle pestót halak mellé, citrommal.

kaprosturos.jpg

Krumpli

Ha krumpli, akkor rozmaring vagy petrezselyem. Nem, ha krumpli, akkor kapor, sőt, ha krumplisaláta, akkor még inkább. 

Spárga

Igen, még nem késő kipróbálni a spárga-kapor kombinációt, mindegy, hogy főzelékben vagy simán párolva, sütve készítettük el, nagyon jót fog tenni neki egy csokor finomra vágott kapor.

Fotó: Getty Images, Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9114864332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása