A vegán vaj szuper alternatíva a laktózérzékenyek számára. Pár perc alatt összedobható, és nem tartalmaz se pálmaolajat, se más emulgeálószert, természetes anyagokból áll össze.
Ezt a szuper receptet a virtualvegan.com oldalán találtam, ahol számos nagyszerű, mindenmentes alternatívával találkozhatunk. A vaj alapját a mandula és a növényi tej adja. A mandulaliszt gazdag ízt, krémes állagot biztosít, de arra figyeljünk, hogyha őrölt mandulát használunk, akkor héj nélkülit daráljunk, különben barna lesz a vajunk.
Sóshoz és édeshez is passzoljon
Növényi tejből ne használjunk szójatejet vagy dobozos kókusztejet, minél enyhébb ízű, cukrozatlan, natúr változatot válasszunk, hogy jó legyen sós és édes ételekhez egyaránt. Olyan vajat kell kapnunk a végén, ami süteménykrémhez és szendvicshez is tökéletes. Az egyik legjobb választás a kesudiótej, sokkal krémesebb állagot és gazdagabb ízt ad.
A két extra hozzávaló
Két különlegesebb hozzávalót igényel a recept. Az egyik a finomított kókuszolaj. Ez mindenképpen finomított kell, hogy legyen: ha nem az, az egész vajunk kókusz ízű és illatú lesz, mindent el fog nyomni annak az aromája.
A másik az inaktív vagy nemes élesztőpehely. Ezt nem tészták kelesztéséhez használják és nem is hasonlít az íze az élesztőjéhez. Valójában egy vegán sajthelyettesítő, sajtos, diós aromákkal rendelkezik és selymes állagot biztosít. Nem kötelező eleme a receptnek, de ízben és állagban is ad egy pluszt.
Fotó: Getty Images