Jobb a házi, mint a konzerv - Így főzd a csicseriborsót

Ács Bori 2019. augusztus 30.

Már itthon is egyre népszerűbb a csicseriborsó a rohamosan terjedő hummuszmániával egyetemben. Jó minőségű konzervet nem mindenütt kapni, ráadásul elég drága. Sokkal jobban megéri, ha otthon főzi meg az ember.

Most minden olvasó felhörög magában és elküld engem melegebb éghajlatra, kinek van ideje áztatni, főzni, órákon át a borsóval foglalkozni? Pedig nem kell hőbörögni, mert igenis megéri az időt, amit belefektetünk: munka pedig néhány mozdulaton túl semmi nincs vele.

Ha már az ember rászánja azt a sok időt, akkor pedig jobban teszi, ha a megfőtt csicserit kis adagokban lefagyasztja, így mindig lesz kéznél csakúgy, mintha konzervhez nyúlna. Arról már nem is beszélve, hogy a házilag főzött csicseriborsónak ezerszer finomabb íze lesz, mint a konzervnek.

Az áztatás

Ez a csicseriborsó esetében elhagyhatatlan mozzanat, még áztatással együtt is lassan fő meg, ki tudja, mi lenne anélkül. Sokan hisznek a szódabikarbónás víz puhító hatásában, no meg abban, hogy így könnyebben emészthetővé válik. Én most egy másik tippet követve jól megsózott vízbe áztattam, hátha így hamarabb magába szívja a vizet.

A csicseri az éjszaka folyamán kétszeresére fog duzzadni, szóval bőséges mennyiségű vizet kell rá önteni és elég nagy tálba kell tenni, hogy legyen helye terjeszkedni. Ha nincs egy éjszakányi időnk, akár egy-két órányi áztatás is elég lehet, már az is nagy segítség a csicserinek a főzés közbeni puhulásban. Ebben az esetben viszont nem hideg, hanem forró vizet kell önteni a borsóra, majd ebben hagyni állni egy órát.

csicseri_1.jpg

A főzés

Ha az áztatási idő véget ért, sokszoros mennyiségű sós vízben egy-másfél órán át főzöm a csicserit. Fontos tudni, mihez tervezem felhasználni: ha hummuszba lesz, akkor akár két órát is főhet, ha viszont leves, főzelék vagy saláta készül belőle, akkor kevesebb idő is elég lesz neki. Közben néha rá kell nézni, mert rengeteg vizet szív magába - ha elfogy, pótolni kell. Nézegetni, nyomkodni érdemes, ha meg akarjuk tudni, jó-e már, mert nem minden csicseriborsó fog ugyanannyi idő alatt megfőni. 

Fagyasztás

Ha nagyobb adagot főztem le egyszerre, kis zárható zacskókban vagy dobozokban le tudom fagyasztani, remekül felhasználható lesz így is. A fagyasztásra szánt csicserit viszont kevésbé érdemes pépesre főzni, így jobban tartani fogja a formáját. 

Fotó: Getty Images 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1314371961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása