A ribollita, azaz újraforralt, a régi, szegény olasz konyha hagyománya, de annyira jó, hogy bármilyen helyzetben érdemes elkészíteni, különösen akkor, ha új kelkáposztánk, fodros kelünk vagy mángoldunk akad éppen otthon.
No meg sok száraz kenyérmaradékunk, mert a ribollita egy kenyérleves. Nagyon sok régi nemzet kenyérrel sűrítette az ételeket, például a magyar is, de az olaszok rengeteg fogásban meg is tartották a száraz kenyér szerepét.
Ilyen ez a ropogós morzsával szórt spagetti is és a kenyérsaláták, ahogy ennek a főzelék állagú levesnek is fontos eleme.
A receptek nagyon különbözőek lehetnek, de mindig megy bele bab, krumpli, répa, paradicsom és sok zöld. A legtipikusabb alapja, a fodros kel nálunk nagyon ritkán kapható, ha nem jutunk éppen hozzá, új kelkáposztával vagy mángolddal lehet helyettesíteni.
Fotók: Ács Bori/Sóbors