Hosszú éveken keresztül úgy ódzkodtam a hummusztól, mint a tűztől. Valamiért abban a tudatban éltem, hogy valamilyen teljesen bizarr, európai ember számára fogyaszthatatlan ízű és állagú dolog, egész egyszerűen csak azért, mert a marokkói étel itthon valódi különlegesség.
Az első hummusz-élményemre kristálytisztán emlékszem: egy fárasztó, kirándulós nap után éttermet keresgéltünk egy nagyobb társasággal, de képtelenségnek tűnt, hogy valaha is találunk olyan bisztrót, ahol van vegetáriánus koszt, egészségesen főznek és pénztárcabarát is.
Végső elkeseredésünkben felmerült opcióként, hogy vegyük be valamelyik körúti gyrosozót, amikor is a sors egy sokkal különlegesebb helyet sodort az utunkba. Talán egy valaki volt a baráti körben, aki tudta, mi is az a hummusz. Na, nem azt, hogy miből készül, hanem úgy igazán, hogy milyen is a csicseriborsóból és szezámpasztából készült kence.
A sokoldalú hummusz
Sose gondoltam volna, hogy ilyen sokféleképpen variálható fogás az amúgy krémesen lágy, natúr, természetes ízű krém. Salátával és hússal is ínycsiklandó, de pirítósra kenve éppúgy megállja a helyét, mint bármelyik mezei körözött. A vacsora végére már mindenki mindent végig kóstolt, és senki semelyik verzióra nem mondta azt, hogy na, így azért nem készíteném el otthon. Épp az ellenkezője: hazafelé menet már mindenki keresgélte a házi hummusz-recepteket.
Nagyon féltem tőle, hogy nem lesz reprodukálható az étteremben evett ízvilág, de nem így lett. A házi hummusz olyan elképesztően mennyei lett, hogy mire végigtelefonáltam a barátokat, hogy ezt meg kell kóstolják, el is fogyott a fele.
A csicseriborsó egészséges
Sokan félünk az újdonságoktól, azt hisszük, úgysem fog ízleni, kitartunk a magyaros ízek mellett, pedig a gasztronómiai nyitottsággal nem csak kalóriákkal leszünk többek: kulturális tudással is gyarapszunk. A csicseriborsó ráadásul számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: magas vas-, C-vitamin és folsavtartalma mellett B6-vitaminnal is ellátja szervezetünket. Sportolóknak, fogyókúrázóknak, kismamáknak, nagymamáknak is a kedvencévé válhat - akkor igazán autentikus, ha keleties fűszerezéssel sült zöldségekkel, például sült padlizsánnal tálaljuk.
Fotó: Shutterstock