Házi készítésű krémlikőr karácsonyra: így lesz a legfinomabb

Sági Zsófia 2018. december 14.

A három kedvenc krémlikőröm: a csokilikőr, a tojáslikőr és a kávélikőr receptje is egyszerű, gyorsan elkészülnek és szuper ajándékok. 

Tavaly karácsonykor támadt először az az ötletem, hogy házi készítésű likőröket ajándékozzak a családnak. Nagyon szeretek saját kezűleg készített, személyes ajándékokat adni, azonban a kézügyességem nem a legjobb, úgyhogy díszek helyett inkább ételekkel/italokkal szoktam meglepni a barátokat. 

tojaslikor2.jpg

Azért is szuper likőrt ajándékozni, mert gyönyörű szép üvegeket lehet kapni a boltokban, úgyhogy már maga az ital "csomagolása" is felfogható egyfajta ajándékként. Ráadásul címkéket is lehet készíteni otthoni körülmények között, ezekre tehetünk fotót, írhatunk jókívánságot vagy akár csak az italról pár sort.

Sokan azt gondolják, hogy a krémlikőr csak nőknek jó ajándék, de szerintem ez egyáltalán nem igaz: édesapámnak vagy bátyámnak is bármikor elkészíteném őket, karácsonykor tökéletesek a koccintáshoz, de sütemények mellé is szuper kis kísérők lehetnek. 

Csokilikőr

Étcsokoládé és kakaópor is kerül az italba, de léteznek olyan változatok is, amelyekben csak cukrozatlan kakaóport használnak. Ilyenkor akár 100 gramm is belemehet az italba, viszont akkor a cukor mennyiségét is meg kell emelni, akár 30 dkg cukorra is szükség lehet a kakaópor mellé. A receptben a vodkáé a főszerep, de használhatunk helyette rumot is. 

Tojáslikőr

Csakúgy, mint a csokilikőrnél, itt is számtalan verzió létezik, de nekem a Jamie Oliver-féle változat a kedvencem. Ő rumot használ, de egyébként lehetne whiskey-t vagy akár cognacot is belecsempészni az italba. Magába az italba csak a tojássárgája kerül, de ebben a receptben a felvert fehérje is nagy szerepet játszik. Ezt a lépést azonban ki is hagyhatjuk, akkor tovább áll el a likőrünk. 

Kávékrémlikőr

Ebből is számtalan verzió létezik: lehet karamellizálni a cukrot, lehet bele rumot vagy whiskey-t tenni. Én egy irish cream receptet írtam le, úgyhogy ebbe értelemszerűen whiskey kerül, illetve mehet bele erős espresso, hosszú kávé, de akár instant kávé is.   

Fotók: Shutterstock

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1714331045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása