Szeretett zöldségeinknek kiemelt szerepet ad, kevésbé kedvelteket ápol és eltakar: a csőben sütés egy olyan módszer, ami minden helyzetben jó, ha kéznél van.
A legszerethetőbb alapreceptek közé tartozik, alkalmazkodó, segítőkész technológia, minden főző ember legjobb barátja. Először is alkalmazkodó: aszerint alakítható, mi van éppen a hűtőben. A szerepeit is képes változtatni: salátával könnyű vacsora, nagyobb, ünnepi ebédeknél pedig puccos köret lehet belőle.
Az összerakása körülbelül tíz perc munkába kerül attól függően, milyen zöldséggel készül. Akár előre összeállítható, a hűtőben megvárja, míg a sütőbe kerülhet, de langyosan, sőt, másnap hidegen is nagyon jó.
A főszereplő
Az alaprecept valamilyen zöldségből áll, lehet az a sütőtöktől kezdve a karfiolon át a brokkolin keresztül akármi. Annyira érdemes figyelni, hogy ha lassabban puhuló zöldséget - krumplit , sütőtököt - választok, akkor elő kell főzni, nehogy kemény maradjon. Az alábbi cukkini esetében még csak erre sincs szükség.
A kiegészítők
Erre a zöldségre kerül egy tojásos keverék: ez készülhet tejfölből vagy tejszínből is aszerint, mi van éppen kéznél. A keverékhez kerül még sajt is, ami szintén gyakorlatilag bármilyen típusú lehet, de persze jó, ha megy a főszereplőhöz, vagy annyira semleges, hogy bármilyen ízhez idomul.
Most éppen goudát használtam, de brokkolihoz nagyon megy a kék sajt, sütőtökhöz a feta és így tovább. Kiegészítőnek pedig bármi jöhet, amiről úgy érzem, passzol az adott zöldséghez, itt például a semleges ízű cukkinit jól egészíti ki az aszalt paradicsom.
Fotó: Ács Bori/Sóbors