Mire lehet használni az édesköményt? Készíts belőle selymes krémlevest

Sági Zsófia 2019. augusztus 26.

Az édesköményhez fűződő viszonyom elég ellentmondásos, sokáig nem is fogyasztottam. Aztán nagymamám kertjében elkezdtek növekedni ezek a zöldségek, és valamit kénytelenek voltunk készíteni belőlük.

Nagyszüleim váltig állították, hogy a gumó nem ehető, csak a levelek használhatóak fel a konyhában. Egyébként az utóbbi tényleg így van, nagyon aromásak a zöldek, beletehetjük őket salátákba, turmixokba, bármibe, amibe zöldfűszereket szoktunk.

edeskomeny.jpg

Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy a gumókkal nem kezdünk semmit, úgyhogy utánaolvastam a dolognak, és számtalan receptet találtam. Krémlevesektől kezdve főzelékeken át a töltött verzióig, szinte bármi készíthető belőle.

Mi az az édeskömény?

Az édeskömény, más néven ánizskapor, a zellerfélék családjába tartozik, a mediterrán konyha egyik fontos alapanyaga. Gumóját, szárát és levelét is fogyasztják, magja pedig gyógynövényként ismert. Íze az ánizséra hasonlít. 

Az édeskömény egészséges

A gumóban sok a C-vitamin, kálium, mangán, folsav és élelmi rost, tele van antioxidánssal és gyulladáscsökkentő hatású is. A növény minden része, de főként a gumója tartalmaz sok illóolajat, az adja jellegzetes ízét.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3414794888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása