A tejpite vagy clafoutis az egyik kedvenc édességem, elképesztően gyorsan össze lehet állítani és a tésztája semmihez sem fogható. Olyasmi, mint a sült tej, nem véletlen az elnevezése.
Néztünk már kakaós és kanalazható verziót is, minden a liszt és a tej arányán múlik. Igaziból ez az a recept, amit nem lehet elrontani: ha több lisztet adagolunk hozzá, sűrűbb tejes tésztát kapunk, ami finomabb bármelyik piskótánál, ha kevesebbet, akkor lágy, puha, pudingszerű tésztát.
Lédús gyümölcsből
A tejpitét bármivel ízesíthetjük, legyen az bármilyen szezonális gyümölcs, bár érdemes lédúsat választani, hogy belesüljön a tésztába a leve. Ebbe a verzióba édes szilva került, ezzel vetélytársa akadt a nagy kedvenc szilvás pitének.
Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy ne süssük túl a tejpiténket. Az a jó, ha lágy, puha, könnyed, állagra hasonlítani fog a flanhoz, csak kicsit sűrűbb lesz. A formát ki kell vajazni és meg kell szórni cukorral, így a desszert alja egy kicsit karamellizálódni is fog.
Fotó: Getty Images