Hideg, krémes white russian: kávé és koktél egyszerre

Sági Zsófia 2019. július 30.

A white russian az egyik legfinomabb jeges koktél, mégis talán az egyik legegyszerűbb. Vodka, kávélikőr és tejszín - ennyi kell csak hozzá. 

Ebből a három hozzávalóból is látványos, akár réteges italt készíthetünk, gyönyörűen néz ki a fekete alkoholos és a fehér tejszínes réteg közötti határvonal, fogyasztásnál azonban mindenképp keverjük őket össze, hogy selymes és krémes legyen a végeredmény.

Orosz ital?

A white russian receptje nem az oroszoktól származik, nevét - fehér orosz - vodkatartalma és színe miatt kapta. A koktél A nagy Lebowski című filmnek köszönheti sikerét, amelyben a főszereplő kedvenc itala, aki a film alatt kilencsszer fogyaszt white russiant és végig gondoskodik arról, hogy meglegyenek hozzá otthon az alapanyagok. 

whiterussian.jpg

Arányok

A lényege, hogy 2 rész vodkához 1 rész kávélikőr kerül, amit tejszínnel lágyítanak. A 2:1:1 arány a leggyakoribb, de vannak, akik éppen csak egy löttyintésnyi tejszínt adnak hozzá, illetve olyanok is, akik akár 2:1:2 arányban készítik, hogy egészen olyan legyen, mint egy alkoholos tejes kávé.

Változatok

Bár az úgy már nem az eredeti, a tejszínt tejjel lehet helyettesíteni, ha kicsit könnyedebb, kevésbé tömény végeredményre vágyunk. A vegánoknak sem kell lemondaiuk róla, nyugodtan használhatnak növényi tejet hozzá. Sőt, ki is maradhat belőle a tejszín, de azt már black russiannak nevezik.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5314979594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása