Mozzarella caprese: mitől lesz hibátlan ez az egyszerű recept?

Ács Bori 2019. július 10.

Sokáig azt hittem, tudom mi az a mozzarella caprese: paradicsom, mozzarella és bazsalikom. Elég egyszerű képlet, egy szimpla saláta, semmi különös nincs benne.

Aztán egyszer ettem Nápolyban, és kiderült, hogy a mozzarella caprese valami egészen más dolog: habos, könnyű, levegős, tejízű mozzarella és a paradicsom, ami olyan zamatos, hogy magában is méltán kiérdemelné a gyümölcs címet, mindezen olyan illatos bazsalikom van, ami bármivel csodát művelne, ezzel a kettő mesés alappal pláne. 

Az olívaolajon múlik minden

A hab a tortán, az összekötő, a tolmács a résztvevők között, aki egységgé formálja ezt a három tökéletes főszereplőt, az olívaolaj. Ilyenkor különösen érződik, mennyire nem mindegy, milyen olívaolajat használunk, nyersen sokkal jobban érvényesülnek a zsír saját, külön ízei. 

mozzarella-caprese_1.jpg

Az illatos, érett paradicsom és a bivalymozzarella a kulcs

Mivel egyre jobban megyünk bele a nyárba, egyre finomabb paradicsomokat kapni, de azért most is érdemes nagyon körültekintően szaglászni. Ha egy paradicsom teljesen illatmentes, nem szabad megvenni, mert íze sem lesz. És bár szebben mutat a kemény, a puha paradicsomok sokkal, de sokkal finomabbak. 

Igazi, finom bivalymozzarellát már elég sok helyen lehet itthon kapni, nagyobb szupermarketekben és delikátokban mindig. Ezek összehasonlíthatatlanul finomabbak a sima, gumiszerű golyókhoz viszonyítva, csak belőlük érdemes ezt a salátát elkészíteni.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3314920450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása