Sokáig azt hittem, tudom mi az a mozzarella caprese: paradicsom, mozzarella és bazsalikom. Elég egyszerű képlet, egy szimpla saláta, semmi különös nincs benne.
Aztán egyszer ettem Nápolyban, és kiderült, hogy a mozzarella caprese valami egészen más dolog: habos, könnyű, levegős, tejízű mozzarella és a paradicsom, ami olyan zamatos, hogy magában is méltán kiérdemelné a gyümölcs címet, mindezen olyan illatos bazsalikom van, ami bármivel csodát művelne, ezzel a kettő mesés alappal pláne.
Az olívaolajon múlik minden
A hab a tortán, az összekötő, a tolmács a résztvevők között, aki egységgé formálja ezt a három tökéletes főszereplőt, az olívaolaj. Ilyenkor különösen érződik, mennyire nem mindegy, milyen olívaolajat használunk, nyersen sokkal jobban érvényesülnek a zsír saját, külön ízei.
Az illatos, érett paradicsom és a bivalymozzarella a kulcs
Mivel egyre jobban megyünk bele a nyárba, egyre finomabb paradicsomokat kapni, de azért most is érdemes nagyon körültekintően szaglászni. Ha egy paradicsom teljesen illatmentes, nem szabad megvenni, mert íze sem lesz. És bár szebben mutat a kemény, a puha paradicsomok sokkal, de sokkal finomabbak.
Igazi, finom bivalymozzarellát már elég sok helyen lehet itthon kapni, nagyobb szupermarketekben és delikátokban mindig. Ezek összehasonlíthatatlanul finomabbak a sima, gumiszerű golyókhoz viszonyítva, csak belőlük érdemes ezt a salátát elkészíteni.
Fotók: Ács Bori/Sóbors