A 16.000 szálból álló méz nem máshoz, mint a sárkányszakáll nevű édességhez kell. Ez nemcsak Kína egyik leghíresebb édessége, hanem hagyományos kézműves alkotása is egyben - nem csodáljuk.
A dragon beard, vagyis a sárkányszakáll lényegében Kína vattacukra, készítése során selyemgubót formáznak a cukorszálakból. Eredetileg cukorból és malátaszirupból készültek a szálak, később inkább már kukoricaszirupot használtak hozzá. Az elkészült gubót megtöltik magvakkal, szezámmaggal vagy kókusszal, ettől igen látványos lesz.
Bár Kína tradicionális édessége, nagyon hamar meghódította a világot: Észak-Ázsia, Kanada, az Egyesült Államok, Japán, Korea és még sokáig sorolhatnám a megbabonázott országok listáját. Több verziója alakult ki, van perzsa, török, indiai változata, de a legizgalmasabb a koreai.
A sárkányszakáll koreai változata
Koreában újraértelmezték a selyemgubó alapját: nem cukorból, hanem mézből készítik a szálakat.
Ők kkul-tarae-nek nevezik, vagyis mézgombolyagnak. A királyok cukra elnevezés is ismert, ugyanis elterjedt egy olyan legenda, miszerint már a királyi udvarban a Csoszon-dinasztia is ezt fogyasztotta, de ennek nincs valóságalapja.
Készítése
A cukorkához mézet és malátát dolgoznak össze, ezt erjesztik, majd a megkeményedett mézet széthúzzák kézzel és tekerik, amíg 16.000 selyemszerű szál nem lesz belőle. Közben folyamatosan kukoricakeményítőbe forgatják.
A kukoricakeményítőre azért van szükség, mert attól lesz fehér a színe, úgy fog hasonlítani a selyemgubóra. Ebbe - a kínai változathoz hasonlóan - magvakat, gyümölcsöket, csokoládét rejtenek.
Nemcsak boltokban, hanem utcán, street food-ként is árusítják, ráadásul a vásárlók előtt, frissen készítik, úgyhogy már csak azért is megéri vásárolni belőle, hogy megnézzék ezt a folyamatot. Elképesztően látványos videók vannak róla az interneten is, ebből mutatunk egyet nektek:
Fotók: Getty Images