Zsemlemorzsa, avagy prézli házilag: többet nem veszel a boltban

Szász Eszter 2019. június 20.

Emlékszem, milyen furcsán néztem anyura jó pár éve, amikor kértem tőle zsemlemorzsát a rántott csirkéhez - nálam mindig minden akkor fogy el, amikor nem kéne -, és adott egy kis zacskónyi házilag daráltat. 

Persze rögtön azt kérdeztem tőle, hogy miért tölti az idejét ilyen teljesen felesleges dolgokkal, amikor a boltban is meg lehet vásárolni, mire azt válaszolta, hogy panírozzak ezzel és meglátom, hogy ég és föld a különbség. 

prezli.jpg

Bolti vs. házi morzsa

Nem tudom, kinek ugrik be a prézliről Rejtő Jenő neve. A három testőr Afrikában című regényében Nagy Levin azzal dicsekszik légiós bajtársainak, hogy az ő panírja igazi pirított zsemléből és nem ipari fűrészporból készül. Valahogy így lehet érzékeltetni a különbséget a bolti és a házi morzsa között. 

Minőségi pékáruból

Az sem mindegy, hogy milyen pékáruból készítjük a zsemlemorzsát. A legolcsóbb vizeszsemle bármennyire is kézenfekvőnek tűnik - ráadásul az szárad ki a leghamarabb -, nem a legjobb megoldás. Érdemes házi készítésű vagy jobb minőségű kovászos zsemlét vagy kenyeret használni, a morzsa íze is sokkal finomabb lesz. 

 

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6614876086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása