A túró rudi léte egészen addig volt teljesen természetes, amíg egyszer csak nem tudtam hozzájutni. A túró rudit - legalábbis én azt hittem - semmilyen más országban nem árusítják, hisz annyira egyedi, jellegzetesen magyar édességről van szó.
1954-ben magyar tejipari mérnökök a Szovjetunióba utaztak tanulmányútra. Itt látták meg ezt a desszertet, amit aztán hazatérve fejlesztettek tovább. Magyarországon 1968 óta gyártják ezen a néven. Amikor Izraelben tanultam, teljesen véletlenül egy orosz boltban találtam túró rudit. Annak volt olyan íze, mint amilyet gyerekkoromban ettem, bevallom nekem a mostaniak túl édesek.
Bár Túró rudinak csak egy cég termékét nevezhetik, de ennek ellenére más néven nagyon sok változata létezik. Bár édesség, mégis a túró miatt egészségesebbnek tartjuk mint más finomságokat, hisz mégiscsak túró van benne, na jó meg egy kis csoki. Azért érdemes megnézni a cukortartalmát, főleg a töltött, extra verzióknak.
Nálunk annyira sok fogy, hogy elhatároztam, hogy megpróbálkozom a házi változattal. Egyrészt imádom az ilyen gyúrós-pepecselős ételeket, másrészt házilag készítve tényleg egészségesebb lesz.