Nem a papírvékony hús a jó: így klopfoljunk hatékonyan

Szász Eszter 2019. június 3.

A mai napig emlékszem, hogy sokszor ébredtem vasárnap reggel a konyhából kihallatszó, szűnni nem akaró kopácsolásra. Nem szerelés folyt, hanem az ebéd előkészületei, vagyis klopfolás. Ilyenkor már, mint Pavlov kutyája, tudtam, hogy rántott csirke lesz nemsokára. 

Mi a klopfolás?

A klopfolás, vagy más néven fizikai puhítás, a szelethúsok sütése előtt alkalmazott eljárás a konyhatechnológiában. A célja, hogy a hús rostjait összekötő kollagének kicsit felpuhuljanak, hogy sütés után porhanyósabbá váljanak.

Ehhez klopfolót használunk, amellyel egyenletesen, nem túl erősen kell ütéseket mérni a hússzeletre. A jó klopfolónak vasból van a feje, amit szinte elég csak ráejteni a húsra, és hagyni, hogy a saját súlyával dolgozzon.

Mire kell figyelni?

A hentest kérjük meg, hogy egyforma vastagságú szeleteket adjon, vagy ha otthon szeleteljük, akkor figyeljünk erre oda. Ha mégsem sikerül, akkor a vastagabb részekre erősebb, a vékonyabbakra gyengébb csapásokat mérjünk. Ne lyukasszuk ki. Fontos, hogy ne roncsoljuk közben a szöveteket. 

klopfolas_csirke.jpg

Nagyon sok étteremben elkövetik azt a hibát, hogy szinte papírvékonyságúra klopfolják a húst. Ettől nem lesz puhább vagy finomabb, hanem pépes vagy lyukacsos, gyakorlatilag élvezhetetlen minőségű ételt kapunk. 

Mit klopfoljunk? 

Azokat a húsokat, amelyeket jól átsütünk - ilyen a rántott hús - klopfoljuk át sütés előtt. Ha rántott csirkemellet készítünk, panírozás előtt kicsit ütögessük át, de ne durván. A borjúval és a baromfival óvatosan kell bánni, különben megsérülnek. A legtöbbször a marhahúsokat szokták klopfolni, kivéve a vesepecsenyét, azt elég csak erősebben megnyomkodni. A viszonylag vastag szeletekre vágott sertéstarját is klopfoljuk. 

klopfolas.jpg

Mikor ne?

A jó minőségű, steaknek való húst felesleges klopfolni. Ha kicsit rosszabb minőségűt vettünk, akkor dolgozhatunk rajta, de ettől még nem javítunk az ízén. 

Klopfolási trükkök

  • Klopfolás előtt tegyük fagyasztóba a húst, de csak annyira, hogy ne fagyjon meg, de legyen egy kicsit keményebb. 
  • A húsra tegyünk egy nejlont, hogy a darabkák ne repkedjenek szét és a deszkánk is tiszta maradjon.
  • Ha a húsra sót vagy zöldfűszereket szórunk klopfolás előtt, akkor sokkal jobban beleivódnak az ízek. 

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4414823820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása