Itt van a nagy salátakalauz: melyik milyen ízű, mi illik hozzá?

P. Szabó Fruzsi 2019. június 2.

Bár az utóbbi hetekben elég szeszélyes az időjárás, hideg van és sokat esik az eső, ez már nem tarthat sokáig. Hamarosan beköszönt a jó idő - sőt, gyaníthatóan a forróság - és vele együtt a könnyű étkek ideje, következésképpen a salátaszezon.

Manapság már nem csak a jó öreg fejes saláta kapható, amit a nagyi ecetes cukros lével tálalt a tojásos galuska mellé. Ezer és egymillióféle saláta- és zöldféle közül választhatunk, melyek nem csak külalakban és színben, de ízben is igen eltérőek lehetnek, így az sem mindegy, mivel tálaljuk őket.

Hogy könnyebb legyen a választás, alább összegyűjtöttük a szezon kedvenceit. Egy napsütötte szombat reggelen felkerestük a Bosnyák téri piac legszebb salátás standját, ahol minden beszerezhető, ami szem-szájnak ingere. A fotók önmagukért beszélnek.

A saláta nem csak finom, de egészséges is

A saláta remek választás a nyári forróságban, már csak magas víztartalma miatt is. De vitamin- és ásványi anyag-tartalmuk sem utolsó. Valamennyi salátaféle kiváló A-, B1-, B2-, C-, és K-vitamin forrás és gazdag kalciumban, káliumban, vasban és nátriumban.

Ha ez nem lenne a elegendő, a saláta kiváló diétás alapanyag, a magas tápanyagtartalomhoz ugyanis kevés kalória társul. Bár én nem vagyok a kalóriaszámlálgatás híve, jó, ha tudjuk, hogy 10 dkg zöldsaláta mindössze 15-20 kalóriát tartalmaz. A lényeg, hogy a roppanós zöldeket bűntudat nélkül falhatjuk kedvünkre.

sali5.gif

Így tisztítsd, így tárold

Nem tudom, ki hogy van vele, de velem sajnos már többször előfordult a piacon, hogy bár dobozokkal, zsákokkal, banyatankkal és szépen megírt listával érkeztem, amint megláttam valami szépet és finomat, elcsábultam. A salátás standnál ez már jó néhányszor megesett velem. Felvásároltam egy csomó friss, csodaszép zöldet, majd mikor holtfáradtan hazaestem, csak bepréseltem a hűtőbe úgy, ahogy volt. Aki már járt így, az tudja, hogy ezzel nagyjából keresztet is vethetünk a beszerzett árura.

De ennek most vége, mert utánanéztem, mi a helyes eljárás, és semmi sem téríthet el az alkalmazásától. Szóval, a salátatisztítás protokollja a következő:

  • Szedjük a salátát leveleire.
  • Mossuk át alaposan tiszta, folyó víz alatt.
  • Ne áztassuk, mert a tápanyagok is kioldódnak belőle.
  • A leveleket salátacentrifugában centrifugázzuk szárazra, amennyire csak lehet, sőt, érdemes még egy tiszta konyharuhával is megszárogatni.

Így tovább tárolható. Ha fogyasztani szeretnénk, kézzel tépkedjük nagyobb darabokra. Ha később szeretnénk felhasználni, tegyük tiszta dobozba vagy akár befőttes üvegbe. Így előkészítve 2-3 napig is friss és kívánatos marad, és mikor kedvet kapunk, már konyhakész, nem kell bajlódni vele.

sali2.gif

Salátafajták

Tölgylevélsaláta

Látványos színű és alakú, izgalmas, karakteres, dióízű salátafajta. Könnyű öntetekkel, visszafogott zöldségekkel keverjük. Kerüljük a harsány, csípős kísérőket, a hagymát és a paprikát. Kivétel talán a fokhagyma, mely furcsa módon jól illik hozzá. Jó tudni, hogy a tölgylevélsaláta nagyon érzékeny fajta, mely hamar összeesik. Ha mellette döntünk, ezt vegyük figyelembe, és amilyen hamar csak lehet, dolgozzuk fel.

Római saláta

Csodás salátaféle, ez egyik legnagyobb kedvencem. Az állaga a fejes salátáéhoz hasonló, de jóval ropogósabb és haraphatóbb. Zamatos, lédús, erőteljes ízű zöldféle, mely remek alapul szolgál. A jól ismert Cézár-saláta alapja is ez, de a testes, fűszeres olajos öntetek kiválóan illenek hozzá.

sali1.gif

Batávia

Mintha a fejes saláta és a jégsaláta szerelemgyereke volna, mely mindkét típus előnyös jegyeit hordozza magában.  Kellemes, enyhe ízű, szép színű zöldsaláta, ugyanakkor roppanós és jól tárolható. A nehéz tejfölös, tejszínes fogások és mártások mellett remekül megállja a helyét.

Lollo testvérek, azaz a tépősaláta

A Lollo elnevezésű igen mutatós salátaféle Itáliából származik. Három típusa a Lollo Rosso, a Lollo Bianco vagy Bionda és a Lollo Verde. A Rosso különlegessége a csodás vörösesbarna színátmenet, mely a levelek végén látható. Izgalmas ízű, erős levelű, harapható zöld, mely jól eltartható. A Bionda kevésbé erőteljes színvilágú, az íze is enyhébb. A legtetszetősebb a harsányzöld Verde, mely nem csak intenzív aromájú, de a legfodrosabb is. Mindhárom remek salátaalap, szendvicsbe való és díszítése is kiváló.

Rukkola

A rukkola, más néven borsmustár, a káposztafélék családjába tartozik. Különleges, pikáns, csípős, fűszeres íze végett népszerű salátaalap, mely remekül működik paradicsommal, olajos vagy akár sűrű, tejszínes öntetekkel. 

sali3.gif

A Bosnyák téri piac legszebb salátás standján ezek mind-mind fellelhetőek, emellett zöldfűszerek, többféle spenót, sóska, mángold, újhagyma, valamint a tavasz egyik legnagyobb kedvence, az isteni rebarbara is kapható. És hogy egy kicsit már a nyári finomságokat is beharangozzuk, édes, színes, apró paradicsom is mindig akad. Érdemes korábban érkezni, mert hamar elfogy a csodaszép áru.

Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4014826448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása