Gyerekkoromban muszáj volt minden nap tehéntejet innom. Nem telhetett el úgy nap, hogy ne ittam volna valamilyen formában. Legjobban kakaónak szerettem.
Szerencsére sem laktózérzékeny, sem tejfehérje-allergiás nem vagyok, így bátran fogyaszthatom a tejet. A kisfiam születése után ugyan egy ideig átszoktam a növényi tejekre, de aztán visszatértem a hagyományoshoz. Ennek ellenére ma már szinte csak a tejeskávémba teszek tehéntejet.
A tehéntej előnyei
Miért lenne fontos tehéntejet fogyasztani? Az elsődleges indok, hogy rengeteg benne a kalcium, amely segít az egészséges fogak és csontok felépítésében, ezen kívül gazdag D-vitaminban. Természetesen nemcsak a tej, hanem a különböző tejtermékek, mint a joghurt vagy a sajt is tartalmazzák ezeket a vitaminokat.
Laktózérzékenység és az allergiák
A tehéntej főleg szénhidrátból, fehérjéből és vízből áll. Szénhidráttartalma leginkább laktózból, azaz tejcukorból származik. A laktóz okozhat problémát a tejfogyasztóknál, vannak, akik nem tudják megemészteni, vagyis a szervezetük nem tudja lebontani a tejcukrot egyszerűbb cukorra, így ahelyett, hogy a laktóz a véráramba kerülne, az emésztés helyén marad.
A laktózintolerancia mellett létezik egy másik allergia, a tejfehérje-allergia. Ezt nem szabad összekeverni a tejcukor-allergiával. Előbbi már egy kevés tejtermék fogyasztását követően is jelentkezhet, a kiütésektől kezdve a legsúlyosabb légúti reakciókig.
A kecsketej a jó választás?
Akik a tehéntej helyett a kecsketejet választják, azt állítják, hogy ez utóbbi egészségesebb. Valóban így van?
A kecsketejben a kalcium, a magnézium és a foszfor aránya és felszívódási képessége az ember számára a legmegfelelőbb, és az sem elhanyagolható, hogy a tehéntejnél sokkal könnyebben emészthető, annak ellenére, hogy teljes tej. Ugyan kevesebb benne a B-12 vitamin van, mint a tehéntejben, a D-vitamin tartalma viszont a háromszorosa.
Jobb választás az arra érzékenyeknek
A kecsketejben csak hetedannyi található abból a fehérjéből, amelyről azt gyanítják, hogy a tehéntej-allergiáért felelős. A laktózérzékenyek egy bizonyos szintig tolerálják a kecsketejet, amelynek ugyan a laktózszintje hasonlít a tehéntejhez, de a zsírmolekulái rövidebbek, így könnyebben emészthető.
A kecsketej és a sajt szezonális termékek, a téli hidegben a kecske sokkal kevesebb tejet ad. A sajtot általában kis gazdaságokban állítják elő, ezért is drágább ezeknek a termékeknek az ára, mint a tehéntejből készülteké.
Receptötletek
Kecskesajtból számtalan finom fogás készíthető, például kecskesajttal töltött füge, vagy aki a különlegesebb ételeket kedveli, annak a kecskesajtos korongokat ajánljuk szőlős borzselével.
Fotó: Getty Images