Így készül a hentes tokány: bizarr nosztalgia vagy ínycsiklandó fogás?

Ács Bori 2019. május 30.

Senki nem tudja, mi az a tokány. Alapműveltségünk azt súgja, hogy valami olyasmi, mint a pörkölt, csak nincs benne paprika, helyette viszont kerül bele fokhagyma és bors.

Ennek ellenére rengeteg olyan tokányrecept létezik, amiben van paprika. Bumm. Akkor a tokány az, amiben a húst vékonyabb csíkokra vágjuk? Ez az állítás sem igaz, mert egy csomó tokányreceptben írnak elő diónyi húsdarabokat.

Számtalan változata létezik

Van, amelyikben rengeteg hagyma van, másban kevés vagy nincs. Némelyikbe kerül valamilyen savanyú, savas kiegészítő, mint citrom vagy ecet, de ezt a verziót már sokan vetrecének nevezik.

Tokány készülhet bármilyen húsból, tulajdonképpen akárhogyan, a fix csak annyi, hogy összevágott, szaftos húsételről beszélünk.

hentes-toka_ny_1.jpg

Az uborka a savanyító kiegészítő

Ennek egyik nosztalgikus vendéglői kivitele a hentes tokány, amibe, számomra máig is elképzelhetetlenül bizarrnak ható módon, uborka kerül. Pedig a dolog egyszerű: savanyító kiegészítő helyett uborkát kap társául a sertéshús, és a végeredmény egy nagyon-nagyon szerethető hétköznapi fogás.

Túlságosan sok munka sincs vele, nem is fő különösen sokáig, és bármilyen köretet szívesen fogad maga mellé a rizstől a tésztáig.

Fotók: Ács Bori/Sóbors 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3014855768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása