Senki nem tudja, mi az a tokány. Alapműveltségünk azt súgja, hogy valami olyasmi, mint a pörkölt, csak nincs benne paprika, helyette viszont kerül bele fokhagyma és bors.
Ennek ellenére rengeteg olyan tokányrecept létezik, amiben van paprika. Bumm. Akkor a tokány az, amiben a húst vékonyabb csíkokra vágjuk? Ez az állítás sem igaz, mert egy csomó tokányreceptben írnak elő diónyi húsdarabokat.
Számtalan változata létezik
Van, amelyikben rengeteg hagyma van, másban kevés vagy nincs. Némelyikbe kerül valamilyen savanyú, savas kiegészítő, mint citrom vagy ecet, de ezt a verziót már sokan vetrecének nevezik.
Tokány készülhet bármilyen húsból, tulajdonképpen akárhogyan, a fix csak annyi, hogy összevágott, szaftos húsételről beszélünk.
Az uborka a savanyító kiegészítő
Ennek egyik nosztalgikus vendéglői kivitele a hentes tokány, amibe, számomra máig is elképzelhetetlenül bizarrnak ható módon, uborka kerül. Pedig a dolog egyszerű: savanyító kiegészítő helyett uborkát kap társául a sertéshús, és a végeredmény egy nagyon-nagyon szerethető hétköznapi fogás.
Túlságosan sok munka sincs vele, nem is fő különösen sokáig, és bármilyen köretet szívesen fogad maga mellé a rizstől a tésztáig.
Fotók: Ács Bori/Sóbors