Melyik vágódeszka a higiénikusabb és a nyerőbb, a fa vagy a műanyag?

Ács Bori 2019. május 29.

Jó vágódeszkát találni egyáltalán nem olyan könnyű dolog, mint amilyennek elsőre látszik, ráadásul rengeteg rémisztő kérdés merül fel a használatuk kapcsán: mennyire tisztíthatóak, és mit tegyek, hogy biztonságosnak érezzem?

Először is: a praktikum

A jó vágódeszka nem hajlik el, nem képződnek benne repedések, nem csúszkál a konyhapulton. Ahhoz, hogy megtaláljuk a darabot, ami megfelel ezeknek a kívánalmaknak, a lehető legvastagabb és legnehezebb deszkát kell választanunk, ezeknél talán van esély a meghajlás megelőzésére és arra is, hogy elég súllyal mélyedjenek a pultba ahhoz, hogy ne csúszkáljanak el. 

A fa a műanyag ellen

A fa deszkák előnye a műanyaggal szemben, hogy szebbek. A fán még a karcolások is szebben mutatnak, mint egy műanyagon, ráadásul jóval tartósabbak is mű tárasaiknál. Belőlük könnyebb nagy, nehéz darabot találni, a műanyagok általában éppen vékony és könnyed tulajdonságaikkal hódítanak, pedig épp ez az, ami nem válik javukra.

A higiénia

A közvélekedés szerint a fa deszka kevésbé higiénikus a műanyagnál, pedig ez egyáltalán nem igaz, sőt. A félreértés abból fakad, hogy a fából készült példányokat nem szabad betenni a mosogatógépbe, míg a műanyagokat igen.

va_go_deszka_1.jpg

Már nagyon régen bizonyították, azóta pedig többen is megerősítették, hogy a fán kevésbé telepszenek meg és szaporodnak a baktériumok, mint a műanyagon. Ettől még persze ugyanúgy meg kell tisztítani mindkettőt, ami a műanyag esetében valóban egyszerűbb, hiszen elvégzi a gép, de a fát viszont elég alaposan átdörzsölni, mégsem kell paráznunk a fertőzésektől.

A megoldás

A legfontosabb dolog mégsem ez, hanem az, hogy ne vágjunk zöldséget ugyanazon a deszkán, amin előtte nyers hússal dolgoztunk, mert a nyers hús baktériumai rátelepszenek a zöldségekre. Az optimális megoldás a konyhai tisztaság kérdésére, ha két deszkát tartunk, és az egyiket csak húsokhoz használjuk, a másikat pedig minden másra. Végül pedig mindegyiket a lehetőségei szerint tisztítsuk meg.

Fotó: Getty Images 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8214851836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása