Vegetáriánus témában az indiai konyha egyszerűen verhetetlen. Olyan húsmentes ételeik vannak, amikben nem csak az ízek intenzívebbek és izgalmasabbak egy átlagos húsételnél, de az állagokkal is olyan összetett hatást tudnak elérni, amit máskülönben hús nélkül nehéz.
Rengeteg különböző lepénykenyerük van a puha, szálas állagú kelesztett naantól kezdve az egyszerű kelesztetlen és a ropogós kenyerekig. A parata, amit most kipróbáltam, szintén élesztő nélküli, teljes kiőrlésű, lisztes tésztával készül.
Együtt kell nyújtani a tésztát a töltelékkel
A különlegessége abban áll, hogy a belsejében fűszeres zöldség van, ami nyújtás közben finoman összekeveredik a tésztával, ettől egy réteges, izgalmas állagú lepény jön létre. Létezik krumplis, zöldborsós és karfiolos változatban is, én most egy keveréket használtam krumpliból és zöldborsóból.
Leszámítva, hogy a tölteléket előre el kell készíteni, egyáltalán nem bonyolult, sőt, egészen szórakoztató az elkészítése, a hajtogatás, töltögetés és a sütés. Frissen a legjobb, akár valamilyen csípősebb mártogatós mellé, akár magában.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors