Így futtasd fel jól az élesztőt - Tanuld meg a technológiát

Szász Eszter 2019. május 13.

Amikor először gyúrtam kelt tésztát, a recept olvasásakor a legnagyobb problémát az jelentette, hogy fogalmam sem volt arról, mi lehet az, hogy "futtassuk fel az élesztőt". Hova, miért, merre? Ugyanis az összes recept szépen leírja a hozzávalókat, azok mennyiségét, de hiába, ha a felfuttatásnál elakadunk. 

Sok-sok barheszt és egyéb hasonló technológiával készülő tésztát rontottam már el, amíg rájöttem, hogy az élesztőn és a kelesztésen mennyi minden múlik. Az élesztő esetében már az sem mindegy, milyen hőmérsékletű vízbe vagy tejbe tesszük, mennyi cukrot adunk hozzá, mennyi ideig futtatjuk az élesztőt és még sorolhatnám. 

Mi az élesztő?

Az élesztő drapp színű, frissen rugalmas tapintású, kagylós törésű, jellegzetes ízű és szagú, egysejtű gombák tömegéből álló élelmiszer. Létezik friss és szárított változata is. Én a frisset szeretem, de ha nem akarunk sok macerát, akkor a szárítottal egyszerűbb dolgozni.

Friss élesztő

A frisset papírba csomagolva árulják, kibontva drapp színű, gyurma állagú. A friss élesztőt mindig hideg helyen tároljuk, a legjobb hűtőszekrényben. Ha melegben van, az élesztőgombák elpusztulnak. 

eleszto.jpg

Porélesztő

Ha időt szeretnénk spórolni, akkor használhatunk por állagú élesztőt is. Arra figyeljünk, hogy a receptben milyen típusú élesztő szerepel, és aszerint adagoljuk a mennyiséget a tésztánkhoz. 7 gramm instant élesztő 20 gramm friss élesztőnek felel meg.

Élesztő felfuttatása

Langyos víz vagy tej

A felfuttatáshoz az élesztőt langyos cukros vízbe vagy tejbe kell tenni. A sikeres felfuttatás első buktatója a víz hőmérséklete. A víznek pontosan langyosnak kell lennie, ha túl forróba tesszük az élesztőt, akkor az élesztőgomba elpusztul, nem fog felfutni.

eleszto2.jpg

Cukorral fut fel

Az élesztőnek mindig kell tápanyag, például cukor vagy liszt. A cukor mennyisége sem mindegy, két deciliter vízhez egy teáskanál cukrot adjunk. Fontos, hogy az élesztő kizárólag cukorral fut fel, semmilyen cukorpótló édesítőszer (eritrit, xillit és társai) nem alkalmas erre a célra. A tál méretét is jól válasszuk meg, mert az élesztő a többszörösére nő, és ha kicsi a tálka, könnyen kifut. 

A folyamat

A cukros, langyos vízbe morzsoljuk bele a kívánt mennyiségű élesztőt, a tálat pedig tegyük meleg helyre, például radiátor mellé, tavasszal vagy nyáron pedig bárhová a szobába, csak ne közvetlenül a napra. Az élesztőt 10-15 percig hagyjuk magára, annyi idő alatt fut fel teljesen. A tetején buborékos hab képződik, onnan látjuk, hogy kész. Ekkor már tehetjük is a többi hozzávalóhoz. 

Fotók: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4714810276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása