A sokoldalú pitypang, avagy gyermekláncfű - Használjuk a konyhában is

P. Szabó Fruzsi 2019. május 11.

A sárga növény ilyenkor, tavasszal jelenik meg a füves területeken, főleg kertekben, szántókon. A gyerekek igencsak kedvelik, mert a száras virágot összefűzve, nyakláncot, koszorút lehet készíteni belőle - innen ered az elnevezés is -, illetve mert a már kiszáradt, rezgős magja egy erősebb fújás hatására ezerfelé szalad szét.

A kerttulajdonosok azonban már kevésbé lelkendeznek a bosszantó sárga virágok láttán. Pedig a pitypang egy igazán hasznos növény, melynek majdnem minden része felhasználható. Értékes gyógynövény és izgalmas konyhai alapanyag is egyben.

Ráadásul éppen most van szezonja. Ha pontosak akarunk lenni, akkor az egyik szezonja van most, mert több is van neki. Nézzük, hogy van ez.

Gyógynövényként tavasszal és ősszel szedjük a növény levelét és gyökerét. Ha nem érezzük a késztetést a gyógynövénygyűjtésre és -feldolgozásra, a patikákban, gyógynövény- és bioboltban természetesen egész évben beszerezhető a gyermekláncfűgyökér és -levél, tea és egyéb étrendkiegészítő formájában. Étkezési céllal a fiatal zsenge leveleket ilyenkor tavasszal érdemes leszedni. Piacokon is elcsíphető, de erre azért kicsi az esély.

pitypang1.gif

Mire jó a pitypang?

A sokoldalú gyógynövény egyes részeit más-más egészségügyi problémák esetén használhatjuk fel. A népi gyógyászatban a gyermekláncfűgyökér a máj, epe és emésztőrendszeri panaszok és ízületi problémák esetén javallott.

A gyökérből főzött tea javítja a májműködést, így akár májgyulladás és sárgaság kiegészítő kezeléseként remekül alkalmazható. A pitypang gyökere továbbá segíti az emésztést, azáltal, hogy serkenti az epetermelést és kiválasztást. Ennélfogva segítségünkre lehet az epekő kialakulásának megakadályozásában is.

A gyermekláncfűlevél vitaminok és ásványi anyagok bőséges forrása. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és B-vitaminokat, valamint vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt. A levélből készített főzet vízhajtó és méregtelenítő hatása révén mindenekelőtt a vesékre hat jótékonyan. Hasznunkra lehet tavaszi tisztítókúrák alkalmával. Hasznos lehet bőrproblémák, cellulitisz, magas koleszterinszint és székrekedés esetén. Reumatikus panaszoknál, köszvénynél, ízületi fájdalmaknál a gyökérből készített főzetet borogatásra ajánlják.

pityang2.gif

Hogyan használhatjuk fel a konyhában?

A friss, zsenge levelekből és nyers gyökérből finom tavaszi saláta készíthető. De csak úgy, mint a már korábban bemutatott csalán, a pitypanglevél is remek főzelékalap.

A pitypang őrölt, pörkölt gyökeréből kesernyés, kinézetre kávészerű ital készíthető. A gyökérkávé természetesen nem tartalmaz koffeint, viszont a már felsorolt pozitív élettani hatásai így is érvényesülnek. Kiváló alternatíva lehet abban az esetben, ha el kellene hagynunk a kávét valamilyen oknál fogva.

Az eddig keveset emlegetett sárga virág sem teljesen hasztalan. Cukorral felfőzve zamatos, mézszerű szirup készíthető belőle. A hamis pitypangméz duplán jó. Nem csak finom, de szegény méheket sem kell zaklatni érte.

pitypang3.gif

A mérgező kutyatej dilemma

Kezdjük ott, hogy a gyermekláncfű azon növények közé tartozik, melynek jócskán kijutott a nevekből. A már említett két elnevezés mellett jó néhány neve ismert. Bárányfejűfű, barátfejűfű, barátfő, barátfű, békasaláta, békavirág, bimbófű, csattogógaz, disznókék, éjjelilámpa, lámpavirág, láncfű, oroszlánfog,  pimpó, pimpónya, pipevirág, raponc, saláta, sárvirág, tejesfű, törpe, tyúkvirág, vadsaláta, vakulócsirke, békavirág, buborékfű, disznósaláta, ebtej, eszterláncfű, kácsavirág, kákics, kislibavirág, kotlóvirág, kutyavirág, lámpavirág, lánclapi, pampula, papatyi virág, pimpiparé, pipevirág, sárvirág, zsibavirág és természetesen a közismert kutyatej néven is fut a pitypang. Ez utóbbi azonban több szempontból is félrevezető. A pitypang ugyanis nem a kutyatej nemzetségébe tartozik, és így könnyen összekeverhető az ugyancsak sárga virágú farkas kutyatejjel, ami viszont egy, a pitypangéhoz hasonló, ám mérgező tejnedvet termel.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9514787668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása