Nem szép dolog a gyerekeket becsapni, de a szükség néha törvényt bont. Ha ezer éve semmilyen zöldségféle nem ment le a finnyás kölyök torkán, muszáj trükkökhöz folyamodni, nincs mese. Ha pedig pont szereti a karfiolt, hát azért érdemes kipróbálni ezt a fogást.
Az egész történet egy szimpla túlfőzés esetéből indult, mikor körülbelül fél kiló főtt makaróni maradt a nyakamon. Az ilyen matematikai baleset már önmagában mac'n cheese-ért, vagyis csőben sült sajtos tésztáért kiált. Az amerikai klasszikus voltaképp egy szimpla főtt tészta, amit nagyon sajtos besamellel öntenek nyakon, majd megsütnek.
Önmagában is elég kielégítő étel, de nem túl kiegyensúlyozottan tápláló, ezért ötlötték ki a reformanyuk, hogy karfiolt rejtenek a tészta közé.
Trükkök a karfiol elrejtésére
A módszer kiválóan működik, a karfiol egybeolvad a besamellel, sőt, még szaftosabbá, krémesebbé és édeskésebbé teszi az egész ételt, és az íze csak nagyon enyhén érezhető. Aki igazán fél attól, hogy a fifikásabb gyerek kiszagolja a trükköt, az bele is turmixolhatja a besamelbe a főtt karfiolt, én most simán a tésztára szórtam, így se vette észre senki.
Fotók: Ács Bori/Sóbors