Kölesrizottó céklával: amikor a szuperétel gyönyörű lesz

Ács Bori 2019. május 9.

A cékla az a zöldség, ami átível minden évszakon, ha tél van, akkor azért jó, mert hiányoznak a színek és az ízek, ha tavasz van, akkor azért, mert még nincsenek itt az újak, de már unjuk a régieket, ha meg nyár van, jönnek az új céklák, akkor pedig ezért szeretjük.

A cékla és a köles is úgynevezett szuperélelmiszernek számít, mert mindkettőben nagyon sok az értékes alapanyag, ásványi anyag, vitamin, rost. Pedig mindkét alapanyag régóta menő itthon is, a köleskása az egyik legrégebbi magyar alapétel. 

A kölesből ugyanolyan könnyű rizottót készíteni, mint rizsből, csak egészen más lesz az íze és a karaktere. A céklapüré nem csak eszméletlenül finom, de gyönyörű, élénk pink színe lesz tőle az ételnek, amitől nézni is olyan jó, hogy szinte sajnáljuk megenni. De csak szinte.

ce_kla-ko_les-rizotto.jpg

Ha az ember céklát főz vagy süt, mindig érdemes nagyobb adagot legyártani, és egyik nap sültcékla-salátát, másik nap meg mondjuk egy ilyen kölesrizottót készíteni belőle.

Juhsajttal és kecskesajttal is finom, de akár fetát is morzsolhatunk a tetejére. Ha lett volna itthon, biztos teszek rá egy kis kaport is, nagyon jól megy hozzá.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr114767526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása