Hány főre mennyi alapanyagot számoljunk? Inkább több legyen, mint kevesebb

Ács Bori 2019. május 6.

Lassan tizenhárom éve főzök szinte minden nap, mégis vannak dolgok, amikkel kínkeservesen megküzdök, különösen a körülmények állandó változásának köszönhetően. Az egyik ilyen dolog a mennyiségek eltalálása. 

Mire megtanulom, körülbelül mennyit eszik egy gyerek meg egy felnőtt, addigra az egyik gyerek sokkal többet, a másik sokkal kevesebbet fog bekebelezni. Ha úgy érzem, most biztos a nyakamon marad minden, biztos kevés lesz, ha pedig attól tartok, nem lesz elég, hát akkor napokig a maradékokon élünk. És amúgy is: ha minden elfogy, az azt jelenti, hogy nem volt elég. 

Még a nagycsaládnak is nagy kihívás eltalálni az igényeit, néha veszekszenek az utolsó merőkanál tökfőzeléken és a nyakamon marad a tészta, mikor pont fordítva jósolnám, legközelebb éppen fordítottan történik minden. Ennél is nehezebb, mikor vendégségeket tartunk, ahol végképp lehetetlen megtippelni az éhség-siker arányokat. Néhány dologban azért sikerült fejlődnöm, ezeket megosztom hát azokkal, akik hasonló problémákkal küzdenek.

648316070.jpg

A tuti tippek

  • Mindig inkább legyen egy kicsit több, mint kevesebb, a legtöbb maradék fagyasztható, ami meg nem, az valahogy újrahasznosítható.
  • Minél többféle étel van, annál kisebb a kockázata a lázadásnak. Például ha elfogy az egyik köret, marad a másikból, ha elfogy a leves, van főétel, és így tovább.
  • Így mindenből elég lesz kevesebb is, mintha csak egyféle étel kerülne az asztalra. Nálunk például gyakran csak a leves népszerű a gyerekeknél, abból esznek sokat, a második fogás így érintetlen marad, ami még mindig jobb eset, mintha semmit nem ennének.
  • A többféleség nagy tömeg esetén már a desszertre is vonatkozik. A tizenhat fős családnak már egy ideje minden szülinapra két tortát sütök, és simán elfogy, még úgy is, hogy van, aki az egyik félét jobban, a másikat kevésbé szereti. 
  • Persze szoktak mondani irányadó mennyiségeket, ezeket is észben lehet tartani, bár tapasztalataim szerint nem sokat érnek. Húsból általában fejenként 200-250 grammot javasolnak, talán ez a legfontosabb iránymutató, bár persze nem mindegy, milyen húsról van szó.
  • Krumpliból 150 grammot szokás tippelni, míg zöldségből csak 100 gramm fogy el, salátából pedig még kevesebb, ha csak az egyik a köret. Ha mindegyikből van, akkor persze még kisebb mennyiségekkel lehet számolni.
  • A tészta nehéz eset: ha köretként tálaljuk, akkor elég lehet belőle 100 gramm, míg főételként sokkal több, 150-200 gramm is kell belőle fejenként.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2514783912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása