A lassan bővülő tavaszi repertoár egyik sztárja vitán felül a csodálatos spárga. Az egyik legjobb módja az elkészítésének, ha pitébe sütjük. Az omlós tészta a krémes töltelékbe vegyülő, gyönyörű, roppanós spárgadarabokkal tökéletes elegyet alkot. A ropogósra pirult sonka teszi fel az i-re a pontot.
A spárga egy zamatos és felettébb mutatós zöldség. Én imádom, és tavasszal, mikor végre megjelenik a piacon, mindig komoly felvásárlásba kezdek. Ha kevés az időm, csak megpárolom a spárgát és főtt gabonával tálalom.
A zöld spárgára pirított gombát és szalonnát vagy egy kevés pikáns rokfort sajtot halmozok, az elegáns hófehérkéhez pedig egy gyors mártást készítek. Ilyetén házi készítésű munkahelyi ebédként is kiváló.
Látványos és finom
Ha azonban van egy kis időm, pitét készítek. A szívemnek kedvesebb zöld spárgát előbb blansírozom, majd selymes sajtos-tejfölös-tojásos krémmel nyakon öntve egybesütöm. A látvány csodálatos. A decens kis spárgasípok minden pitealakzatnak jól állnak, színben is, ízben is.
A spárga egészséges
A spárga egy fantasztikus alapanyag, ami nem csak szép, de egészséges is: A-, B1-, B2-, C-, E-vitaminban és folsavban is igencsak gazdag. A vásárlásnál figyeljünk oda, hogy ne legyen kinyílva és kiszáradva. A tisztítása egyszerű. A zöld spárgát nem kell megpucolni, csupán a szár alsó kemény részét, nagyjából a harmadát eltávolítani. Két kezünkbe fogva roppantsuk meg a spárgát, pont ott fog eltörni, ahol kell.
Fotó: Getty Images