Ha nagyon gyorsan kell nagyon finomat készíteni, nincs jobb választás a leveles tésztás tekercseknél, amik ráadásul nagyon jól variálhatóak.
Leveles tésztából nagyon sok mindent lehet alkotni: meg lehet tölteni sósan, édesen, lehet belőle kétszemélyes vacsora, de apró vendégváró falatok is. Én most az utóbbira hozok nektek receptet.
A sajtkrémes, petrezselymes, sonkás falatok valami elképesztően finomak - sonkából bármilyet használhatunk, húsvéti főtt sonkát, szeletelt csirkemellsonkát, tarját, karajt, amit otthon találunk. A sajtkrémmel viszont nem vagyunk ilyen megengedőek: ne a tömlős kiszerelést válasszuk, hanem a dobozos, lágy krémsajtokat.
Variációk a tekercsekre
Mint ahogyan a cikk elején már említettem, a kis tekercseket bármivel megtölthetjük, nézzünk néhány verziót a sós változatra:
- Krémsajt helyett használhatunk ketchupot vagy paradicsomszószt, akkor mini pizzás csigákat kapunk végeredményül.
- A petrezselyem mellett használhatunk snidlinget vagy lilahagymát is, illetve vehetünk zöldfűszeres krémsajtot is.
- Ha már húsvét, nem hiányozhat a főtt tojás sem: apró kockákra vágva ez is mehet a töltelékbe.
Mire kell figyelni?
Bár egy nagyon egyszerű és gyors receptről van szó, két dolgon is elcsúszhatunk: az egyik a technika, a másik a só mennyisége. Ha nem elég szorosan tekerjük fel a tésztát, sütés közben szét fognak esni, nem fognak jól mutatni az ünnepi asztalon.
Sót semmiképpen ne tegyünk a töltelékre, a krémsajt és a sonka bőven elég sós. Kóstoljuk meg magában is a sonkát, és ha túl sósnak érezzük, akkor ne sajtkrémmel, inkább ketchuppal vagy sűrű tejföllel párosítsuk.
Ha lehet, olyan leveles tésztát használjunk, amiben több kisebb lap van, nekem 6 lapból jött ki az 500 gramm - így nem lesznek olyan nagyok a tekercsek, hanem egészen apró falatokat kapunk végeredményül.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors