Hogyan lesz szép a főtt tojás? A sárgája így biztosan középen marad

Sági Zsófia 2019. április 15.

Húsvétkor kötelező főtt tojást készíteni, azonban nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük - ha szeretnénk, hogy ne repedjen meg főzés közben, szépen lejöjjön a héja és a sárgája is középen legyen, érdemes kipróbálni ezeket a trükköket.

Ha nem salátába vagy főételbe kerül a tojás, hanem egészben használnánk fel, nem árt, ha jól mutat - különösen egy töltött tojás vagy egy főtt tojás esetében, ami a húsvéti asztalt díszíti. Arról már írtunk korábban, hogy miért lesz zöldes a tojássárgája, de most nézzünk meg pár másik trükköt.

Hogyan legyen középen a főtt tojás sárgája?

Nigella Lawson neve azt hiszem, mindenkinek ismerősen cseng - ő nem csak a főzésben, sütésben van otthon, a konyhai praktikák sem állnak távol tőle. Nála találtam ezt a trükköt, ami lehet, hogy furcsán hangzik elsőre, de tényleg működik.

A trükk végtelenül egyszerű: a tojásfőzés előtti este ki kell venni a tojástartóból a tojásokat, és el kell őket fektetni a hűtőben. Ha a tojás nem állóhelyzetben van, akkor a sárgája elkezdi re-pozicionálni magát, a tojás közepe felé mozog. Nem biztos, hogy minden tojásnál 100%-os lesz az eredmény, de mindenképpen látható lesz a különbség.

Nem csak a tojás pozíciója számít, ha a sárgájáról van szó. Ha nem elég friss, öreg már a tojás vagy nagy hő éri, akkor a jégzsinór - ami a középen tartásért felelős - nem tudja megfelelően ellátni a funkcióját. A tojássárgája sűrűsége kisebb, mint a fehérjéé, ezért felúszik a tojás felső felébe. Ha frisset használunk, vagy időnként megmozgatjuk a lábast a főzés közben, az segíthet, hogy a sárgája középen maradjon.

tojasfozes.jpg

Miért reped meg a héja?

Ha kireped a tojás, az nem csak elcsúfítja az ételt, de a kifolyt fehérje még ízetlen is lesz. A tojás akkor is megrepedhet, ha óvatosan tesszük a vízbe, nem mi okozzuk a balesetet. Ha hideg a tojás és hirtelen éri a forró víz, a gyors hőtágulás feszültséget okoz a héjban, megreped. Ugyanez történik akkor is, ha öreg tojással dolgozunk: az idős darabban sok levegő van, és mivel a hirtelen hőváltozás következtében megnövekszik a belső nyomás, kirobban a levegő, így megtörik a héj.

Azért, hogy ezt elkerüljük, a tojást hideg vízben érdemes feltenni főni, és a főzés előtt pár órával kivenni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Ha mégis megrepedne a héja, tegyünk sót vagy citromsavat a vízbe - ezek hatására a fehérje a nyílásban kicsapódik, eltömíti a törést, nem fog több kifolyni belőle.

tojsafozes2.jpg

Hogyan jön le könnyen a héja?

A tojás főzővizébe tegyünk egy kis sót és ecetet, ez segítségünkre válik majd a pucolás során. A főzés végeztével hűtsük le a tojásokat, tegyük őket nagyon hideg, jeges vízbe. A hirtelen lehűlés elválasztja a héjat a fehérjétől, könnyebben jön majd le. A tojás pucolását érdemes a tetején vagy az alján kezdeni, jobban tudunk majd haladni. 

Azonban ez sem csak a technikán múlik: a tojás életkorától is függ. A friss tojásban sok oldott széndioxid van, ahogy azonban öregszik, a széndioxid távozik belőle, ami miatt megváltozik a héjhártya szerkezete. Rugalmatlan és szilárd lesz, könnyebben elválik a fehérjétől. Tehát minél idősebb a tojás, annál könnyebben lesz pucolható. 

Fotók: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8414731239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása