Nincs ünnepi asztal édességek nélkül, de ilyenkor se feledkezzünk meg magunkról, nem muszáj cukortúladagolást kapnunk, a legtöbb finomságot elkészíthetjük anélkül is.
Iklódi Dórának, a Cukormentes örömök című könyv szerzőjének húsvétra is vannak ötletei. Egyikhez sem kell különösebb kézügyesség vagy konyhai gyakorlat, könnyedén elkészíthető finomságok.
Xilit és eritrit
Kutatások szerint a magyar felnőttek háromnegyede cukrot használ, harmada pedig édesítőszert, amelyet jellemzően italokba tesznek - hangzott el a Coca-Cola Magyarország által szervezett sajtóeseményen. Az édesítőszerek, alternatív cukrok süteményekben is tökéletesen működnek. A két leggyakrabban használt édesítőszer a xilit és az eritrit. A xilitet, más néven nyírfacukrot, ma már inkább kukoricából készítik. Nagy előnye, hogy nincs mellékíze és ugyanolyan édes, mint a kristálycukor, viszont puffasztó hatású lehet. Az eritrit édesítő ereje gyengébb, mint a cukoré, illetve utóíze is lehet, viszont semmilyen panaszt nem okoz a fogyasztása.
Zavaró mellékíz? Megoldható
Ha azért nem szeretjük az édesítőszereket, mert érezzük a fura, jellegzetes mellékízüket, ne aggódjunk, van rá megoldás. Ha többféle édesítőt használunk egy süteményben, akár 1:2 arányban, akkor az nem csak a mellékízt ellensúlyozza, hanem még a tészta is édesebb lesz tőle.
Mi az, amit nem lehet cukor nélkül készíteni?
Egyetlen édesség van, amit nem lehet cukor nélkül készíteni, az pedig a kelt tészta. Az élesztőbe muszáj egy kis cukrot tenni, de meg lehet oldani úgy a helyzetet, hogy 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt, a tésztába pedig már édesítőszert teszünk. Illetve másik megoldás lehet a kovász, ha van időnk készíteni, azzal süssünk.
Az én személyes kedvencem a Fanta-szelet újragondolt, cukormentes verziója, a Fanta-pohárdesszert volt. Egy csokis morzsa, habos túrókrém és narancsos zselé alkotja.
Fotók: Sági Zsófia/Sóbors