Itt a tavasz, tobzódnak a gasztroprogramok: palacsinta, pálinka, bor és csokoládé

Sági Zsófia 2019. április 4.

Itt a tavasz, jön a jó idő, tobzódnak a gasztronómiai programok - ha ezen vagy a jövő hétvégén van egy kis szabadidőnk, érdemes ellátogatni az alábbi fesztiválokra, eseményekre.

Vannak szabadtéri és fedett téren szervezett programok, úgyhogy az időjárásnak és az érdeklődésünknek megfelelően tudunk válogatni a lehetőségek közül. A borkóstolótól kezdve a palacsintafesztiválon át egészen a halfesztiválig mindenféle tematikájú rendezvény lesz a következő két hétvégén.

Winemakers @ the Villa

Villa Tolnay Borház - Április 5-6.

3 ország, 6 borászat, 1 alkalom: a nemzetek top borait vonultatják fel a Villa Tolnayban. A rendezvény célja a szakmai kapcsolatok mélyítése és a tapasztalatcsere a nyugat-európai csúcsborászok és a Pannon régióban - Szlovákia, Magyarország és Románia - tevékenykedő kollégáik között. Másik célkitűzése, hogy közelebb hozza a külföldi borászokat és kiváló boraikat a magyarországi borkedvelő közönséghez. Április 6-án, szombaton 11 órától a nagyközönség számára is nyitott borkóstoló veszi kezdetét a Villa Tolnay épületében. A borbemutatón a borászok 4-5 saját tételt ismertetnek, amelyekben az alapborok mellett a csúcstételek is helyet kapnak. A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz és jegyvásárláshoz kötött, ezt az esemény honlapján tudjátok megtenni.

Eger I. Csokoládé Fesztivál

Eger, Agria Park - Április 6-7.

Ez a program minden csokoládérajongónak kötelező, igazi csodákkal várják az érdeklődőket, tényleg minden csokoládéból lesz. Lesznek csokoládéfolyamok és friss gyümölcsök az ínyenceknek, csoki bikarodeó a bevállalósaknak, chili-csokoládé evőverseny a bátraknak, mézeskalácskészítés és csokoládégyurmázás a kreatívoknak, zenei előadások a muzsikát kedvelőknek. A rendezvény szervezői a Húsvétra is gondoltak, hatalmas mennyiségben lesznek csokinyuszik is a helyszínen. A belépés díjtalan. További részletekről itt olvashattok.

csokifesztival.jpg

Gasztrohegy Hétvégék - Lávakő Hétvége

Badacsony - Április 12-15.

Folytatódik a Gasztrohegy-sorozat, amelynek keretében a Badacsony egy olyan arcát ismerhetjük meg, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodtak meg a hegy vendéglátói, és mindenkit arra invitálnak, hogy fogásról fogásra, lépésről lépésre ismerjék meg a Badacsonyt. Ezen, az utolsó Gasztrohegy hétvégén kövön és grillen lehet majd sütni, húsokat, sajtokat és zöldségeket lehet ropogósra vagy éppen puhára pirítani. Gyönyörű napsütésben, a szabadban, hegyi teraszokon lehet élvezni majd a programot. A pontos időpontot és a további részleteket a Gasztrohegy Hétvégék Facebook-oldalán találjátok. 

Gerilla Gourmet - Kulináris Rock 'n Roll

Szeged, Széchenyi tér - Április 12-14.

Szegeden igazi street food kánaán lesz a jövő hétvégén, minőségi és változatos ételeket, italokat kóstolhatunk meg egyenesen a food truck-okból, vagyis a kis mozgó büfékből. Az elképesztő mennyiségű hús és zöldség mellé ital is dukál, kézműves söröket és borokat, illetve minőségi pálinkákat kóstolhatnak az érdeklődők. A finomságok mellett olyan programok várják a vendégeket, mint a látványkonyha, ahol Magyarország legismertebb séfjei adják majd át a tudásukat. A gasztronómiai fesztivál ráadásul környezettudatos is, minden műanyag- és E-szám-mentes lesz, azt kapjuk, amit látunk. Részletes információkat a Gerilla Gourmet Facebook-oldalán találtok.

street-food.jpg

3. Palacsinta Fesztivál - Az 50's, 60's évek jegyében

Kecskemét, Főtér - Április 12-14. 

Már a program neve is jól hangzik, igazi retró bulira lehet számítani. Sok ezer palacsinta, különlegességek, palacsintaevő és palacsintasütő versenyek várják az érdeklődőket, ráadásul a hangulat is garantált, a muzsika, a rock 'n roll és a rockabilly sem marad el. Igazi családi hétvége, a kisgyermekek és a nagyszülők is megtalálják a számukra szimpatikus programot. Az, hogy az 50's, 60's évek jegyében zajlik a fesztivál nem túlzás: a fellépők, az árusok, szolgáltatók, a palacsintasütők, a szervezők, a bemondó, tehát mindenki, aki részt vesz a rendezvényen, korhű ruhában, frizurában és sminkkel fog megjelenni. A rendezvény ingyenes! Részleteket itt találtok a fesztiválról.

Gyulai Pálinkafesztivál

Gyula, Várkert - Április 12-14.

Immáron huszadik alkalommal rendezik meg a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, az évről évre több ezer látogatót vonzó jubileumi Gyulai Pálinkafesztivált. A rendezvény három napja alatt a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. Ez az ital a magyar emberek nemzeti büszkesége, a magyar gasztronómia elképzelhetetlen a kitűnő párlatok nélkül. A pálinkamanufaktúrák mellett borházak és pincészetek is kivonulnak, a jó hangulatról pedig a meghívott együttesek gondoskodnak. A részletes programról, kiállítókról és a napijegyek áráról az esemény honlapján találtok információkat.

Nagy Velence-tavi Halfesztivál 

Velence Korzó - Április 13-14.

Magyarország egyik legnagyobb halfesztiválja a Velence Korzóra látogat. Megismerhetjük a Velencei-tóban élő halakat, melyeket ráadásul jellegzetes ízesítéssel el is készítenek a résztvevő éttermek. A fesztiválon az év hala, a vörösszárnyú keszeg kiemelt figyelmet kap, közelebbről is megismerkedhetünk majd a hal elkészítésének variációival. Közel százféle hazai és nemzetközi halétellel, óriásbográccsal, hatalmas vidámparkkal, kézműves utcával várják az érdeklődőket. A fesztivál célja, hogy ösztönözze a hazai halfogyasztást és erősítse a halkultúrát, illetve hogy felhívja a figyelmet a Velencei-tó természeti értékeinek védelmére. Részletesebb programot az esemény Facebook-oldalán találtok.

halfesztival.jpg

Fotó: Velence Korzó Facebook-oldal

Kékfrankos Április Nagykóstoló

Budapest, Danubius Hotel Gellért - Április 13. 14:00-22:00

Az év legnagyobb kékfrankos kóstolóján 60 pincészet 150 borát ízlelhetik meg az érdeklődők, kékfrankos borokat, rozékat és bikavéreket ihatnak a borrajongók. A tematikus rendezvény középpontjában hazánk egyik legelterjedtebb szőlőfajtája áll, nem véletlenül: tételei kifejezetten változatosak, kedvelt rozé- és silleralapanyag, vörösborként pedig készíthető belőle mindennapi fogyasztásra szánt könnyű, gyümölcsös, vagy tartalmas, a terroirjegyeket magában hordozó prémiumbor is. Emellett kiváló a cuvée-hez is és a bikavérek legfontosabb alapanyaga. A nagykóstolóra itt lehet megvenni a jegyeket.

II. Kishegyi Kortyok és Falatok

Balatonlelle - Április 13. 12:00-22:00

A Balatonlellén működő éttermek a borászatokkal, az ott működő borászatok pedig az éttermekkel karöltve várják egész nap az érdeklődőket. Vezetett gyalog- és kerékpártúrákkal, kézműves vásárral, zenével, tánccal és sok meglepetéssel várják a vendégeket. Színes kísérőprogramok is lesznek, Kisteleki Gergely solymász várja az érdeklődőket, ehhez kötve látványos solymászbemutató is lesz, ahol megismerkedhetünk a ragadozómadarak viselkedésével, szemlélhetjük a reptetésüket, kézre hívásukat. A résztvevő helyszínek, éttermek és borászatok listáját a rendezvény Facebook-oldalán találjátok.

Fotók: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5114733285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása