Mi ez a kis göcsörtös gumó a piacon, és mire lehet használni? Ismerd meg a csicsókát

Szász Eszter 2019. március 11.

A csicsókáról élénken él bennem egy történet, ami bár nem velem esett meg, szegény zöldséget sokáig parkolópályára tette.

Anyukám gyerekkorunkban az egészséges táplálkozás rejtelmeibe szerette volna bevezetni a családot, úgyhogy valahonnan szerzett csicsókát, amit el is készített. Az ízére már nem, de arra emlékszem, hogy szegény öcsém majdnem sokkot kapott, amikor megkóstolta, és ha ez még nem lett volna elég, meg is kellett ennie. Úgyhogy a csicsóka nálunk sokáig szitokszónak számított. Nekem ízlett, de mivel anyu utána nem próbálkozott újra, el is felejtettem, hogy létezik ez a zöldség. 

Ez után a kis bevezető után miért ajánlom mégis a csicsókát? Már anyaként, amikor vásároltam, megpillantottam ezeket a göcsörtös kis gumókat, és gondoltam, felelevenítem a régi emlékeket. Kerestem egy krémleves receptet - nagyon ízlett. Érdemes kipróbálni, mert nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. 

A csicsóka elfeledett növény, és bár az utóbbi időben kezdik újra felfedezni, még mindig nem eléggé népszerű. Régen a népi táplálkozásban a szegények krumplija néven volt ismert, annak ellenére, hogy csak a megjelenése hasonlít a krumplihoz, biológiailag az őszirózsafélék családjába tartozik, a napraforgó rokona. Elég igénytelen, mert a leggyengébb talajon is megterem. 

A csicsóka egészséges

A csicsóka sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink, vitaminok közül pedig C-, B1-, B2-vitamin, valamint antioxidánsban is gazdag. A húsmentesen táplálkozóknak jó hír, hogy hatféle esszenciális aminosavat is tartalmaz, ami a fehérjepótlásban hasznos. 

csicsoka2.jpg

A csicsókát mégsem a tápértéke miatt tartják egészségesnek, hanem azért, mert a szénhidráttartalma nem keményítőből, hanem az egyik legegészségesebb rostból, az inulinból áll. Ebben különbözik a burgonyától. Az inulin egy olyan folyékony rost, amelyet a szervezet nem tud megemészteni, így a hasznos bélbaktériumok tápanyaga. Megerősíti az emésztőrendszert, és képes helyreállítani a sérült bélflórát, például antibiotikum-kezelés után. Egyetlen hátránya, hogy az inulin sokakat puffaszt, így először érdemes keveset enni belőle, hogy lássuk a szervezet reakcióját. A csicsóka a vastagbelet is tisztítja, így erősíti az immunrendszert. 

A csicsóka a diétába is beilleszthető, nem hizlal, sőt, segít optimalizálni a vércukorszintet, ezért nemcsak fogyókúrázóknak, hanem cukorbetegeknek is ajánlott. 

csicsoka1.jpg

Beszerzése és fogyasztása

A csicsókát inkább a piacokon, esetleg jobb zöldségeseknél lehet megvásárolni, néha előfordul a szupermarketek polcain is. Ára a burgonyához hasonló vagy picit magasabb. A pucolása kicsit macerás, mert a gumói igencsak göröngyösek, ezért ne késsel vagy zöldséghámozóval, hanem dörzsikesztyűvel vagy szivaccsal tisztítsuk meg jó alaposan. Érdekesség, hogy a héját nem feltétlenül kell eltávolítani, nyugodtan fogyasztható. A csicsóka köretként, krémlevesnek, sőt, nyersen is ehető. 

Fotók: Getty Images 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3714642840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása