Svájci helyett: hazai kézműves csokoládék - Magasra tették a lécet

Sági Zsófia 2019. január 28.

Messze nem csak Milkából, Kinderből és Lindtből áll a világ - lehet, hogy jóval többet hallunk róluk, pedig vannak olyan magyar kézműves csokoládék, amelyek nem egy díjat bezsebeltek már a hazai és a nemzetközi versenyeken.

Hat magyar kézműves csokoládét szeretnék bemutatni, amelyek nem feltétlenül tartoznak a legismertebbek közé, pedig illene tudnunk róluk. Egytől egyig precízen kidolgozott, gyönyörűen díszített, valódi kakaóbabból készülő díjnyertes csokoládék, amelyeket vétek lenne kihagyni.

ChocoMe

Mészáros Gábor, a ChocoMe manufaktúra alapítója egy saját fejlesztésű, egyedi ízvilággal rendelkező étcsokoládé receptúrát dolgozott ki, nagyon sok kakaóültetvényt látogatott meg, hogy elsajátítsa a kakaóbab-termesztés mikéntjét. Beszélt az ültetvényen dolgozó farmerekkel, szakemberekkel, mindent meg akart érteni - és az eredményt tekintve úgy tűnik, sikerült is neki. A manufaktúra sok díjat tudhat magáénak, nemcsak a felhasznált kakaóbab, hanem a gyümölcsök, fűszerek, magvak, kávébabok, virágszirmok is kiváló minőségűek. 2018-ban is több díjat zsebeltek be, a legjelentősebb talán a Chocolate Awards kelet-európai versenye volt, ahol a piemonte-i mogyorópralinéval és az Etióp Harrar kávéval töltött tejcsokoládélapocskák és a fehér csokoládéval bevont kékáfonyajoghurtos liliofilizált feketeribizli vitték el az aranyérmet.

chocome.jpg

A díjnyertes töltött tejcsokoládélapocskák. Fotó: ChocoMe Facebook-oldal

Demeter Chocolate 

A Demeter Chocolate egy olyan családi vállalkozás, amely prémium kategóriás csokoládékat gyárt, saját üzemükben, kézzel készített és csomagolt bonbonokat állítanak elő. A csokoládékészítés alapjait a legjobbaktól sajátították el, nemcsak a magyarországi Csokoládé Akadémián, hanem a világhírű belgiumi Callebaut-ban is képezték magukat. A bonbonok díszítése is egyedi, gyönyörű minták ékesítik a csokoládék külsejét. Csokoládéik hazai és nemzetközi versenyeken is előkelő helyezést értek el, a neves ételkritikusokból álló zsűri a Great Taste Awards-on 2016-ban csillaggal jutalmazta a zserbós bonbonjukat, 2017-ben pedig a szatmári szilvapálinkás bonbont, mindkettő nemcsak ízre, hanem küllemre is elnyerte a zsűritagok tetszését.

demetercsoki.jpg

Fotó: Demeter Chocolate Facebook-oldal

SWEETic

Zala Judit csokoládémesternek nemcsak a szaktudása van meg a csokoládékészítéshez, hanem a szenvedélye is, kiváló minőségű, válogatott alapanyagokat és hozzávalókat használ, a mennyiségi helyett a minőségi csokoládé eszméjét hirdeti. Éppen ezért üzletében kis kiszerelésű, de tökéletes bonbonokat árul, illetve szemenként is megvehetőek a bonbonjai, hogy azoknak a csokirajongóknak se kelljen lemondaniuk az ízélményről, akik nem engedhetik meg maguknak egy egész doboz megvételét. A Sweetic csokoládémanukfaktúra is számos díjat tudhat magának, legutóbb 2017-ben vittek el 2 ezüstérmet a Chocolate Awards kelet-európai versenyén, a sós karamellizált pekándiós 70%-os madagaszkári étcsokoládés tábla és a granolás, karamellizált törökmogyorós 43%-os madagaszkári tejcsokoládé volt a két díjazott. A Great Taste Awards-on három bonbonjuk is kétcsillagos értékelést kapott, az Academy of Chocolate versenyen pedig öt termékük is bronzérmes lett. 

sweetic.jpg

Fotó: SWEETic Facebook-oldal

Fabric

A Fabric csokoládé családi manufaktúra, ahol az alkotók sem ízfokozót, sem mesterséges színezéket nem használnak, minden ízesítés és színezés természetes alapanyagokkal készül. Szeleczky-Takács Viktória, a Fabric csokoládé művésze és alkotója nyolcszoros Academy Of Chocolate, háromszoros International Chocolate és Great Taste díjas csokoládékészítő. Az alkotók csak a legjobb alapanyagokkal dolgoznak, képesek hónapokat kutatni a megfelelő minőségű hozzávaló után. A felhasznált kakaóbab Madagaszkárról, Mexikóból, Ecuadorból jön, feldolgozása manufakturális keretek között zajlik. Az Academy of Chocolate versenyen érmet nyert például a 66%-os mexikói étcsokoládéjuk kakaóbab tuile-lel, illetve a füstölt sóval és karamellizált mandulával készült változata.

fabric.jpg

Fotó: Fabric Csokoládé Facebook-oldal

Lady Lavender

A Lady Lavender Csokoládé Manufaktúra az elmúlt 5 évben több mint 1 millió bonbont adott el és közel 150 fesztiválon vett részt. Sikerét nem a véletlennek köszönheti: a csokoládé készítésénél a szakértelem, türelem, hagyomány, a szakma szeretete és az egyéniség van a központban, odaadással, kiváló alapanyagokból készülnek a bonbonok. Gulyás Gyöngyvér, a manufaktúra alapítója, szakmai tanfolyamokat is tart, nem egy diákjából lett csokoládékészítő. A Lady Lavender manufaktúrától nem lehet elvitatni a nemzetközi sikereket: 2016-ban a Great Taste Awards-on 1 csillagot kapott a gorgonzolás bonbonjuk és 2 csillagot a pipadohányos, a Chocolate Awards kelet-európai versenyén a sajmeggy pálikás-zöldborsos bonbon lett a bronzérmes. 2017-ben a legrangosabb versenyen, az Academy of Chocolate Awards-on a Masala Chai fűszeres tejcsokoládéjuk került a dobogó harmadik lépcsőfokára. 

ladylavender.jpg

Fotó: Lady Lavender Csokoládé Manufaktúra Facebook-oldal 

Rózsavölgyi Csokoládé

A manufaktúra csak venezuelai, madagaszkári, nicaraguai és perui kakaóbabot használ a csokoládék készítése során, ezt saját kezűleg dolgozzák fel és formázzák. A kakaómassza bio nádcukorral őrlődik, a kíméletes pörkölésnek és őrlésnek köszönhetően a kakaóbab semmit sem veszít az ízéből. A táblás csokoládék és a bonbonok alapját is ez a natúr csokoládé alkotja, nem kerül bele vanília sem, ezért minden fűszer és olaj tökéletesen érvényesül. A Rózsavölgyi Csokoládé az Academy of Chocolate Awards versenyén 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben is több díjat zsebelt be, csokoládéikkal ezüst- és bronzérmeket vihettek haza. A kakaóbab kíméletes feldolgozása is meghozta a sikert - a legjobb étcsokoládé-tábla kategóriájában nyertek ezüstérmet: a csokoládéhoz a venezuelai Trincheras falu kakaóbabjait nagyon alacsony hőfokon pörkölték, hogy az összes íz megmaradjon, és a kakaóbabon és a bio nádcukron kívül nem is került bele más.

rozsavolgyi.jpg

Fotó: Rózsavölgyi Csokoládé honlapja 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9714553508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása