Ha habzó vajban sütjük a csirkemellet, ízes és szaftos lesz

Ács Bori 2019. január 18.

A csirkemellet sokszor vádolják azzal, hogy nincs íze és száraz, hogy unalmas és jellegtelen. Pedig nem kellene annak lennie, vannak módszerek, amikkel csodákat lehet kihozni belőle.

Az egyik ilyen módszer a vajban sütés. Ám itt nem csupán annyiról van szó, hogy olaj helyett vajban sütjük ki a mellet a serpenyőben, ennél jóval többről. Elég gondos odafigyelés és gyors reakcióidő kell a módszer elsajátításához, de ha sikerül, a legszaftosabb, legfinomabb csirkemellel henceghetünk el a végén.

A módszer lényege a hőmérséklet gondos irányítása. A vaj, miután felolvadt, baromi könnyen meg tud égni, tehát az előpirítás után rögtön a legkisebb lángra kell átköltöztetni a serpenyőt, és kicsit várni, míg lehűl. A vaj jobb, ha hideg kockákban kerül a hús mellé, így lassabban fog megolvadni.

dsc_4431.jpg

Nagyon résen kell lenni, és amint elkezd olvadni, azonnal őrületesen gyors mozdulatokkal kanalazgatni kell a lecsurgó vajjal a csirkemellet. Amikor pedig észrevesszük a jellegzetes, diós illatot, az azt jelenti, hogy a vaj megbarnult, ezért gyorsan le kell venni a lángról, különben pillanatokon belül megég. 

Az eljárás alapja ez, egy kiindulópont, ahonnan tovább lehet menni, ha nem elég a vaj amúgy kifejezetten szeretnivaló íze, ami átjárja a húst. A pirítási fázis után a csirke mellé dobhatunk a serpenyőbe valamilyen fűszert vagy aromatizáló alapanyagot, ami épp a kezünk ügyébe kerül: egy, a kés lapjával megtört fokhagyma gerezdet, rozmaringot, esetleg facsarhatunk rá a végén citromlevet.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7414553686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása