Ezt kérjük karácsonyra mi, akik szeretünk főzni

Ács Bori 2018. december 19.

A karácsonyi ajándék kényes téma, különösen, ha valami konyhával vagy főzéssel kapcsolatosat készülünk venni valakinek. Fontos, hogy csak akkor vegyünk ilyesmit, ha a szerettünk valóban hobbiból és nem kötelességből főz sokat, na és az se mindegy, mit kap.

Túlhajszolt háziasszonyokat és mosogatástól cserepes kezű anyukákat inkább kényeztetéssel lepjünk meg, a most következő ötletek a valóban konyhamániás, hobbiszakács, szerelemből főző-sütő barátoknak és családtagoknak szólnak. Ha igazán szereted, nem veszel neki tojástartót vagy répacikkcakkozót.

Jó, de igazán jó kés

Babonából nem szeretünk kést adni, pedig annak, aki főz, ez a legfontosabb eszköze. Egy igazán jó kés mindent tud, ez alapvetően a séfkés. Nem kell drága készlet, nem kellenek különleges fajták, csak egy, ami a kenyérszeleteléstől a húskockázáson át a répapucolásig mindent tud. Személyes kedvenc márkáim a Fiskars és a Zwilling, de az Ikeában is lehet nagyon jó késeket kapni, csak a drágább kategóriákban kell keresgélni. 

kariaji.jpg

Masszív vasserpenyő

Ha van jó kése, akkor kell neki egy nagyon nehéz, súlyos vasserpenyő. Ami egyenletesen vezeti és tartja a hőt, ami nem törik, nem karcolódik, ami örökké kitart mellette és sosem hagyja cserben. Rossz serpenyők jönnek mennek az ember konyhájában, jóból viszont csak egy kell. A legjobb serpenyőm éppen egy Tupperware, ami vas is, és teflon is, de a Tefalnak is nagyon jó darabjai vannak, amik valóban tartósak. 

Egy csúcs reszelő

A reszelők nagy százaléka használhatatlan, nem elég éles, nyűg velük a munka, sőt, a legszörnyűbb példányok hamarabb reszelik le az ujjunkat, mint a citromhéjat. Kell egy nagyon jófajta, nagyon éles pengéjű reszelő, ami viszi a parmezánt és a gyömbért, sőt, a szerecsendiót is. A világ legjobb reszelője a Microplane, mióta van egy ilyenem, az összes többit kihajítottam. 

sefkes.jpg

Egyedi kerámia

Egyre több nagyon menő hazai művész készít egyedi vagy limitált példányszámban tányérokat, bögréket, tálaló edényeket. Már egyetlen ilyen darab is elég a végtelen boldogsághoz. Egy Apacuka kerámiától vagy egy Konda Brigi táltól, esetleg egy Hitka Viki által feliratozott tányértól mindenkinek megdobban a szíve.

Vágódeszka

Egy nagyon nagy, nagyon nehéz, tömör fa vágódeszka. Ez is egy olyan eszköz, amiből általában félévente, évente veszünk egy újat, mert elhajlott, berepedt, elszíneződött, tönkrement. Pedig ha van egy igazán életre szóló, bitang erős darab, akkor nem kell több. Keressék a legnehezebbet és legvastagabbat, például az Ikeában vagy egy jobb Vasedényben.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban: kaja

Aki szeret főzni, valószínűleg szeret enni is és értékeli az igazán minőségi termékeket. Nem kell mindig túlgondolni az ajándékozást, néha elég valami olyan, amitől szász százalékig boldog lesz, mert biztosan tudja hasznosítani, de magát nem lepi meg vele, például:

  • egy üveg igazi modenai balzsamecet
  • valódi parmezán vagy panettone
  • vanília kivonat
  • luxus só, füstölt, fekete vagy más, különleges sópehely
  • különleges fűszerek, fűszerpaszták
  • igazi francia vagy angol, csúcsminőségű mustár

 Különleges élelmiszerek beszerzésére a legegyszerűbb a Culinaris, de fűszerpasztákat és mindenféle ázsiai különlegességet a Rákóczi téri Ázsiai Boltban is lehet kapni, valódi parmezán és panettone pedig van például a kedvenc olasz boltomban a Damjanich utcában. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr214465974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása