Sós karamellöntet, ami függőséget okoz - Csak óvatosan az elkészítéssel

Ács Bori 2018. december 11.

Csak néhány éve tanultam meg, hogy sózni mindent kell, nem csak a sós ételeket. A só kiemeli az édeset és minden természetes ízt, só nélkül ugyanakkor minden étel élettelen lesz és unalmas.

Minden süteménybe kell só, a piskótába és a palacsintába csakúgy, mint a csokitortába. Hogy pedig a karamell égetett cukros, diós íze ezerszer intenzívebb lesz a sótól, már egy ideje mindenki tudja. Ennek az ízpárosnak a legcsodásabb formája a sós karamellöntet, amit meglepően könnyű elkészíteni, nem telik több időbe tíz percnél, csak három hozzávaló kell hozzá, cserébe legalább annyira sokoldalú. Ha kis csatos üvegekbe töltjük, ajándéknak is beillik karácsonyra.

dsc_2575.jpg

Sokáig féltem a karamell készítéstől, olyan konyhai varázslatnak gondoltam, amihez minimum egy cukrász diplomára van szükség, aztán kiderült, hogy nem is olyan nagy kunszt az egész. A lényeg, hogy türelemmel kell figyelni, míg a cukor felolvad, és akkor hozzáadni a vajat, mikor már aranyszínű, de még nem ég.

Csodákat művel a sima vanília fagylalttal, palacsintával, csokitortával, brownie-val, egyszerű sült gyümölcsökkel, bevállalósabbak viszont sült krumplival fogják a legjobban szeretni.

Fotó: Ács Bori/Só&Bors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8114354381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása